Dünya

Diplomasi kariyerine 'büyükelçi' olarak başladı: Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, KKTC'ye atandı!

06 Ekim 2022 14:52

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin yeni KKTC Büyükelçiliğine eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun atandığı bildirildi.

T24'ün edindiği bilgiye göre aynı zamanda eski bakanlardan Cumhuriyetçi Güven Partisi'nin kurucularından Turhan Feyzioğlu'nun torunu olan, daha önceden hiç diplomasi tecrübesi bulunmayan Feyzioğlu, Lefkoşa'ya büyükelçi olarak görev yapacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çarşamba gece saatlerinde yeni görev yerlerini tebligatta bulunmak için büyükelçilere telefon açtığı belirtilmişti.

Metin Feyzioğlu kimdir?

1969 yılında İstanbul'da doğan Metin Feyzioğlu, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2005 yılında profesör olan Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği 26 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen 32. Olağan Genel Kurulu'nda 447 delegenin 209'unun oyunu alarak Türkiye Barolar Birliği'nin sekizinci başkanı olarak seçildi. Feyzioğlu, 5 Aralık 2021'de düzenlenen TBB 36. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlık yarışını Erinç Sağkan'a kaybetmişti.

Feyzioğlu, hukuk kariyeri boyunca birçok tartışmalı konu ile de gündeme gelmişti.

Feyzioğlu, Münevver Karabulut cinayetinin faili Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu'nun avukatlığını yaptı.

Feyzioğlu, Danıştay’ın 146. Yıldönümü törenleri sırasında yaptığı konuşmanın uzaması ve içeriğine gerekçesiyle dönemin Başbakanı Erdoğan'ın 'Edepsizlik yapıyorsun' diye tepki gösterdiği bir isim olmuştu. Ancak 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası yaptığı bir açıklamada Feyzioğlu AKP iktidarıyla ilişkilerinin düzeldiği mesajını vererek " Sayın Cumhurbaşkanıyla görüştüm. Görüşüyoruz da. O olaydan sonra Türkiye bir darbe yaşadı. Bu konuda bana birkaç kere takıldı. Ben devletimle kavga etmem." demişti.

Feyzioğlu "Çoklu baro" tartışmalarının yaşandığı süreçte, iktidarın baroların bölünmesini savunarak bazı baro başkanlarıyla karşı karşıya gelmişti. Feyzioğlu düzenlemenin "eşit temsil" getirdiğini savunmuştu

Ulaş Barış: Büyükelçi olarak değil, vali olarak anılacak

KKTC'nin tecrübeli gazetecilerinden Ulaş Barış, Feyzioğlu'nun KKTC halkının büyük bölümü tarafından 'büyükelçi olarak değil, bir vali olarak anılacağını' ifade etti.

T24'e konuşan Barış, ''Metin Feyzioğlu'nun atanması olumlu karşılanamayacak. Feyzioğlu 2020 seçimlerinde Kıbrıs'ta Maraş'ın açılmasıyla ilgili bir etkinlik düzenlemişti. O zaman da dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katılmamıştı bu etkinliğe. O dönem de çok büyük tepki çekmişti Feyzioğlu'nun yorumları'' dedi.

''Bana sorarsanız bir büyükelçi değil de vali atanmış gibi anılacak'' diye konuşan Barış, ''Türkiye-Kıbrıs ilişkileri zor günlere gebe. Kendileri tarafından iyi anılmayan bir ismin atanmış olması Kıbrıs Türk halkı tarafından bir mesaj olarak yorumlanacaktı'' değerlendirmesinde bulundu.