Gündem

Eski MİT'çi Cevat Öneş: Böyle bir araştırma olamaz

Erdoğan, "MİT adaylarımızı inceledi" demişti

Google

22 Ocak 2019 07:48

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da önceki gün, “Partimizin genel merkezinde şu ana kadar önümüze konulan bütün adaylarda GBT denilen güvenlik soruşturmalarını gerek Milli İstihbarat, gerek Emniyet İstihbarat, tepeden tırnağa hepsini inceledik” dedi. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, daha önce MİT’in siyasi bir partinin adaylarını incelemesi gibi uygulaması olmadığını kaydederek, böyle bir araştırmanın hukuken mümkün olamayacağını vurguladı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, anayasanın eşitlik maddesine dikkat çekerek, böyle bir hakkın muhalefet partilerine verilmemesi nedeniyle hukuken iktidara da verilemeyeceğini söyledi.

Yargı kararı olmadan böyle bir araştırmanın mümkün olamayacağını belirten Öneş, MİT’in yasasında Cumhurbaşkanı’nın terörle mücadele konusunda teşkilata görev verebileceği maddesinin, söz konusu durum için uygulanamayacağını kaydetti. Öneş, “Bu uygulama, bu maddeye sığdırılamaz” dedi.

Öneş, daha önce iktidar partisi tarafından adayların MİT tarafından güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu hatırlamadığını kaydetti.