Dünya

Eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Lahey'de savaş suçlarından yargılandığı davada, iddiaları reddetti

Taçi'nin yargılanmasına tepki olarak 10 binlerce Kosovalı "adalet" için toplandı

03 Nisan 2023 13:01

T24 Dış Haberler

Kosova Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı ve eski cumhurbaşkanı Haşim Taçi, bugün Lahey'de mahkemeye çıktı. Taçi, 1998-99 yıllarındaki bağımsızlık savaşında, 100'e yakın kişinin öldürülmesi, insanların kaybolması ve işkence gibi savaş suçlarından yargılanıyor.

Kosova'nın, Sırbistan'a karşı verdiği bağımsızlık savaşında 10 bin kişiden fazla kişi öldü. Taçi, Kosova'da savaş sırasındaki liderliği sebebiyle bir "kahraman figür" olarak görülüyor.

1990'larda Arnavutlar tarafından Kosova'nın Yugoslavya'dan ayrılmasını amaçlayarak kurulan Kosova Kurtuluş Ordusu (KKO), yaşadıkları bölgelerde Sırp azınlıklara karşı işlediği savaş suçları işlemekle itham ediliyor. Haşim Taçi, bu yıllarda KKO'nun liderlerindendi.

Kosova, 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan ettiğinde, ilk Başbakan olan Taçi, daha sonra ise Cumhurbaşkanı oldu. 2020 yılında ise Kosova Başsavcılığı'nın hakkında savaş suçları iddiasıyla hazırladığı iddianameden sonra istifa etmişti.

İddianame, Kosova ve Arnavutluk'un kuzeyindeki onlarca ayrı konumda, Sırp azınlıkların öldürüldüğü ve kötü muameleye maruz bırakıldığını belirtiyor.

Davada, Taçi ile birlikte eski KKO mensubu ve devlet görevlisi olan üç kişi daha yargılanıyor. Lahey'deki mahkemede, tüm sanıklar iddiaları reddetti. 

Taçi, duruşmada, "İddianamedeki tüm suçlamaları anladım, hepsini reddediyorum." dedi.

Kosova'da 10 binler "adalet" için toplandı

1999'da Kosova Kurtuluş Ordusu'nun siyasi kanadı olarak kurulan ve sonrasında merkez sağ olarak konumlanan Kosova Demokratik Partisi (PDK), halkı Taçi'ye destek vermeye çağırdı.

Kosova Meclisi'nde, 120 sandalyeden 30'unu elinde tutan PDK, "Özgürlüğün bir adı vardır" sloganıyla, geniş katılımlı bir "adalet" eylemi düzenledi.

PDK'nın çağrısına kulak veren vatandaşlar, başkent Priştine'deki yürüyüşe yoğun katılım gösterdi.

PDK, yaptığı açıklamada "Özgürlük mücadelemizin onuru ve hakikati için yürüyoruz. KKO bizim ortak paydamızdır. Millet olarak yarattığımız en yüce değerdir."  ifadelerini kullandı.