Dünya

Eski İsrail iç güvenlik direktörü: Filistin devleti kurulana kadar güvende olmayacağız, İkinci İntifada'nın lideri serbest bırakılmalı

15 Ocak 2024 09:12

T24 Dış Haberler

İsrail iç güvenlik servisi Shin Bet'in eski direktörlerinden Ami Ayalon, İsrail'in bir Filistin devleti kurulana kadar güven olmayacağını ve direkt müzakereler için İkinci İntifada'nın lideri Mervan Barguti'nin serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. 

The Guardian'a konuşan emekli Amiral Ayalon, Hamas'ı yok etmenin gerçekçi bir hedef olmadığını ve Gazze'deki mevcut saldırıların milis gruba desteği artırabileceğini ifade etti. 

Bir dönem İsrail donanmasının da başında olan ve görev sırasında yaralanan Atalın, "Biz İsrailliler sadece Filistinlilerin umudu olduğu zaman güvende olacağız. Denklem budur" diye konuştu. Ayalon, "Askeri terimlerle konuşacaksak; Eğer karşınızdaki grup kaybedecekleri hiçbir şey olduğuna inanmıyorsa onları caydıramazsınız" ifadelerini kullandı.

7 Ekim saldırılarından sonra İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşın "adil" olduğunu iddia eden Ayalon, "Ancak birçok İsrailli Hamas'ın tüm Filistinlileri temsil etmediğini veya kendi devletlerine sahip olma konusunda meşru bir hakları olduğunu kabul edemiyor" dedi. 

Ayalon, birçok İsrailli'nin "Filistinli kimliğini" kabul edemediğini belirterek, "Çünkü bunu yaparsak, İsrail devleti konsepti önüne ciddi bir engel çıkıyor" diye konuştu. 

2002'den bu yana İsrail'de tutuklu bulunan İkinci İntifada lideri Barguti'nin serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Ayalon, bunun "anlamlı" müzakerelerin önünü açacağı görüşünü sundu. Mevcut anketlerde Barguti, bir seçimde Hamas lideri İsmail Heniye'yi yenebilecek tek isim gibi duruyor. 

Ayalon, "Anketlere bakın. İsrail'in yanındaki bir Filistin devletine liderlik edebilecek tek isim o (Barguti). Her şeyden önce iki devlet konseptine inanıyor; ayrıca bizim hapishanelerimizde oturarak meşruiyetini kazandı" diye konuştu.