Gündem

Eski Atina Büyükelçisi Göğüş: Dış politikada yeni motto: "Bir gece ansızın gelebiliriz"

"Türk Yunan ilişkilerinde milliyetçi söylemler iç politikada sahiplerine puan kazandırıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2021 yılında gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’ndeki görüşmeleri öncesi

08 Eylül 2022 10:36

Eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gerginliğin yükseldiğini belirterek, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik diplomatik alanda da mektup savaşlarına yol açtı. Türk uçaklarının radar kilidi atılarak taciz edilmesinden sonra bu ay başında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu AB ve NATO üyesi ülkelerdeki muhataplarına birer mektup göndererek, Yunanistan ile mevcut sorunlarımız hakkında Türk görüşlerini anlatan birer mektup gönderdi. Ayrıca BM’yi ve NATO’yu ayrı ayrı bilgilendirdi. Anadolu Ajansındaki habere göre, Bakan Çavuşoğlu mektubunda münferid olaylara girmeden Egedeki sorun alanlarını ve bunların çözüm yolları seçeneklerini dile getiriyor.

5 Eylül tarihinde bu kere Yunan dışişleri Bakanı Dendias AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borell ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e birer mektup gönderdi." diye yazdı.

Her iki ülkede de seçimlere 1 yıldan az kaldığına işaret eden Göğüş, "Türk Yunan ilişkilerinde milliyetçi söylemler iç politikada sahiplerine puan kazandırıyor. Ama dış politikada Türkiyeyi yeniden yalnızlığa sürüklediğini söylemek mümkün. Daha da vahimi gerginlik politikası her iki ülkede de muhalefetten kaydadeğer bir eleştiri almıyor.

1996 yılında Kardak krizi büyük ölçüde ABD’nin ”ilk tetiği çeken beni karşısında bulur” uyarısı ile çözümlenmişti. Bu kez de aynı şekilde davranır mı? Pek belli değil. Yine de ABD’nin resmi açıklamalarla devreye girmeye başladığını görüyoruz. Gerginliğin daha da tırmanması halinde telefon diplomasisinin başlaması muhtemeldir. Önümüzdeki BM genel kurul marjında Biden sırf bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi kabul ederse de şaşırmamalı." ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...
https://yetkinreport.com/2022/09/08/dis-politikada-yeni-motto-bir-gece-ansizin-gelebiliriz/