Dünya

Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Kaşıkçı gazeteci değildi; medya onu Suudi Bob Woodward gibi gösterdi

Trump dönemi bakanı, cinayetin ardından gösterilen tepkiyi "suni" diye nitelendirdi

24 Ocak 2023 08:17

T24 Dış Haberler

Donald Trump döneminin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda Riyad'dan gelen ajanlarca öldürülmesinin ardından gösterilen tepkileri "sahte öfke" olarak nitelendirdi. 

NBC News'un aktardığına göre kısa süre içinde yayımlanacak yeni kitabı 'Never Give an Inch: Fighting for the America I Love'da Pompeo, Kaşıkçı'ya "Cesur bir şekilde Suudi Kraliyet Ailesi'ni eleştirdiği için öldürülmüş Suudi Bob Woodward muamelesi yapıldığını" yazdı. ABD'nin en tanınan gazetecilerinden olan Woodward, Watergate Skandalı'nın ortaya çıkarılması gibi birçok önemli habere imzasını atmıştı.

Pompeo, "Kaşıkçı'nın taht savaşında kaybeden takımı destekleyen bir aktivist olduğunu ve sürgün edildiği için üzgün olduğunu" söyledi.

"Açık konuşmak gerekirse Kaşıkçı, ben ve diğer kamu figürleri kadar gazeteciydi" yazan Pompeo, "Bazen bizim yazdıklarımız da yayımlanıyor, ama başka işler de yapıyoruz. Medya, Kaşıkçı'yı Suudi Kraliyet Ailesi'ni Washington Post'taki yazılarında cesurca eleştirdiği için şehit edilmiş bir Suudi Arabistanlı Bob Woodward'a dönüştürdü" ifadelerini kullandı. 

Pompeo ayrıca Kaşıkçı'yı "Müslüman Kardeşler'e yakın olmakla ve Osama bin Ladin öldürüldüğünde üzüldüğünü söylemekle" suçladı. 

2024'te Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için ön seçimlere girebileceği konuşulan Pompeo, "Kaşıkçı'nın ölümünden sonra medyanın gazıyla suni bir öfke yaşandı. Basın, 'gazeteci' olduğu için haberi öne çıkardı" dedi.

Kaşıkçı'nın eşi Hanan Elatr Kaşıkçı, Pompeo'ya "çenesini kapmasını" söyledi.