Dünya

Ermenistan-Azerbaycan sınırında tutuklu asker takası yapıldı

13 Aralık 2023 16:19

Azerbaycan, Ermenistan sınırındaki Gazah bölgesinde tutuklu askeri personelin karşılıklı tesliminin gerçekleştirildiğini açıkladı. Buna göre, 32 Ermenistan ve iki Azerbaycan askeri serbest bırakıldı.

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki Gazah bölgesinde, 32 Ermenistan askeri ile iki Azerbaycan askerinin serbest bırakıldığı açıklandı. Azerbaycan Esir, Kayıp ve Rehin Alınmış Vatandaşlardan Sorumlu Devlet Komitesi, iki ülke arasında tutuklu askeri personelin karşılıklı tesliminin gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

AA'nın aktardığına göre, 32 Ermenistan askerinin, iki ülkenin sınırındaki Gazah bölgesinde, ülke yetkililerine teslim edildiği belirtilen açıklamada, Ermenistan'ın da iki Azerbaycan askerini teslim ettiği belirtildi. Açıklamada, Azerbaycan tarafında tutuklu bulunan Ermeni askerlerin sağlık durumlarının Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından kontrol edildikten ve durumlarının tatmin edici olduğu teyit edildikten sonra serbest bırakıldıkları, teslimat sürecinde herhangi bir olay yaşanmadığı kaydedildi.

İki ülke 7 Aralık'ta ortak açıklama yapmıştı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığı'ndan 7 Aralık'ta yapılan ortak açıklamada, Bakü ile Erivan yönetimleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, iki devlet arasında güvenin güçlendirilmesine yönelik önemli adımların atılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Bakü'nün iyi niyet göstergesi olarak 32 Ermeni askerini, Erivan'ın ise iki Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldığı bildirilmişti.

TIKLAYIN - Azerbaycan ve Ermenistan'dan barış anlaşması!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise bunun öncesinde, 21 Kasım Salı günü yazılı bir açıklama yaparak Ermenistan'ı iki ülke arasındaki sınırda barış sürecini görüşmek üzere toplantıya davet etmişti. Bakanlığın resmi internet sitesinde İngilizce ve Azerice yayınlanan açıklamada, "Azerbaycan mümkün olan en kısa süre içinde iki taraflı bir temelde Ermenistan ile doğrudan müzakere etmeye hazırdır" denilmişti.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın ikili ilişkilerinin geleceğine kendilerinin birlikte karar vermesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Karşılıklı olarak üzerinde uzlaşmaya varılacak bir yer seçimi de dahil olmak üzere barış sürecinin devamının sorumluluğu ya da ülke sınırında görüşme kararı iki ülkeye aittir. Ermeni tarafını daha fazla gereksiz gecikmelerden uzak durmaya çağırıyor, bu çağrıya olumlu yanıt vermelerini umuyoruz ki böylelikle müzakerelere kısa süre içinde devam edilebilsin" ifadeleri kullanılmıştı.