Dünya

Erdoğan ve Sisi'den Gazze'de işbirliği mesajı, uzayda Rus silahı endişesi, İsrail'den hastane tehdidi | Dünya Basınında Bugün

15 Şubat 2024 09:59

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 2012'den bu yana Mısır'a yaptığı ilk ziyarette Türkiye'nin Gazze'nin yeniden inşası için Mısır'la iş birliğine hazır olduğunu söyledi ve Mısır'la ticareti kısa vadede 15 milyar dolara çıkarma sözü verdi. Yüzlerce Filistinli, İsrail'in emri sonrasında Gazze'nin hâlâ çalışan son hastanelerinden olan Nasır'ı terk etmek zorunda kaldı. The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre ABD'li yetkililer, Rusya'nın uzaya bir nükleer silah göndermesinden endişeli.

15 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Vahşetten bu yana 40 yılın en kötü antisemitizmi

Rakamlar, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve sonrasında Britanya'da antisemitizmin son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

Britanya İçişleri Bakanı James Cleverly, bir yardım kuruluşu tarafından hazırlanan raporda olayların geçen yıl neredeyse yüzde 150 artarak 4.000'in üzerine çıktığının tespit edilmesinin ardından "antisemitik nefret ve istismarı" kınadı.


The Daily Telegraph | ABD, Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştireceğinden korkuyor

ABD istihbaratına göre Rusya, "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" olarak tanımlanan bir şekilde uzaya nükleer silah yerleştirmek istiyor.

Bu silah sistemi uzaydaki Batılı uyduları hedef almak için kullanılabilir ve potansiyel olarak iletişim ve askeri hedefleme sistemlerini devre dışı bırakabilir.


New York Times | Yüzlerce insan, İsrail saldırısı korkusuyla hastaneyi boşalttı

Yüzlerce Filistinli, İsrail'in emri sonrasında Gazze'nin hâlâ çalışan son hastanelerinden olan Nasır'ı terk etmek zorunda kaldı. Binlerce Filistinli, saldırılar nedeniyle Han Yunus'taki hastaneye sığınmıştı. Ancak İsrail, hastanede Hamas faaliyeti olduğu iddiasıyla sivillerin çıkmasını istedi. Yüzlerce kişi, İsrail'in hastaneyi basacağı veya bombalayacağı korkusuyla tekrar yer değiştirmek zorunda kaldı. 


The Washington Post | Rus 'uzay tehdidi' ortaya çıktı

The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre ABD'li yetkililer, Rusya'nın uzaya bir nükleer silah göndermesinden endişeli. Silahın istihbarat ve iletişim için kullanılan uydulara zarar verebileceği düşünülüyor. Habere göre ABD, müttefiklerini de konuyla ilgili olarak bilgilendirdi.


Moscow Times | Ukrayna: Karadeniz'de Rus savaş gemisi yok edildi

Ukrayna, çarşamba günü Karadeniz'de bir Rus savaş gemisi daha yok ettiğini açıkladı. 

Ukrayna ile Rusya arasındaki karadaki cephelerde savaş yavaşlamış olsa da, Kiev Karadeniz'de Rusya'yı savunmaya geçirdiğini iddia ediyor. 

Ukrayna kuvvetleri, istihbarat birimlerinin de katkılarıyla çarşamba günü Kırım açıklarında Rus Sezar Kunikov çıkarma gemisini "yok ettiklerini" ifade etti. 

Ukrayna askeri istihbaratı tarafından paylaşılan görüntülerde bir geminin yandığı görülüyor.

Saldırıda Magura V5 dronları kullanıldığı açıklandı. 

Ukrayna, 24 Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana Rusya'nın savaş gemilerinden üçte birini "iş görmez" hale getirdiğini iddia ediyor. 


Al Arabiya | Erdoğan, Gazze konusunda Mısır'la iş birliğine hazır olduklarını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 2012'den bu yana Mısır'a yaptığı ilk ziyarette Türkiye'nin Gazze'nin yeniden inşası için Mısır'la iş birliğine hazır olduğunu söyledi ve Mısır'la ticareti kısa vadede 15 milyar dolara çıkarma sözü verdi.

Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, Gazze'de yaşanan insani trajedinin görüşmelerin en önemli gündem maddesi olduğunu belirtirken, iki ülkenin enerji ve savunma alanlarındaki işbirliğini de değerlendirdiklerini söyledi.