Politika

Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan ortak basın açıklaması | Erdoğan: Temennimiz bir an önce rehinelerin takasında netice almak

21 Kasım 2023 19:30

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'la görüştü. Cezayir Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen ikili görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında Erdoğan, İsrail-Filistin rehine takasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Gerek Dışişleri Bakanım gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanım Katar'la müşterek bir çalışma içerisinde süreci devam ettiriyorlar. Temennimiz odur ki bir an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz ve beklentilerimiz buralarda olumlu neticeler almak" dedi.

Erdoğan ve Tebbun Cezayir Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Kul gayret eder, Allah tamamlar" şeklindeki Cezayir atasözünde de ifade edildiği gibi, iki ülke arasında işbirliğini her alanda geliştirmeye yönelik çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

"Cezayir Filistin davasına en güçlü ve en samimi desteği veren ülkeler arasında"

Erdoğan, Tebbun ile Filistin'de yaşanan insani dramı da konuştuklarını ifade ederek, Cezayir'in Filistin davasına en güçlü ve en samimi desteği veren ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

Filistin meselesinde Cezayir'in kararlı duruşunu takdir ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Toplu cezalandırmaya dönüşen ve savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hastane, ibadethane, okul, her koşulda koruma altında olması gereken mekanların hedef alınması, halkın göçe zorlanması vicdansızlıktır, barbarlıktır. Önceliğimiz Gazze'de kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz şekilde bölgeye intikalidir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, basına yansıyan haberleri takip ettiklerini ve sürece gereken katkıyı sunduklarını belirterek, "Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesisi mümkün değildir. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin tesisi artık kaçınılmazdır. Bu doğrultuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İsrail ve Filistin'in üzerinde mutabık kalacağı adil bir barışın uygulanmasında bölge ülkeleriyle birlikte garantör olarak elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu açıkladık." diye konuştu.

Cezayir ile 13 anlaşma imzalandı

Cezayir ile muhtelif alanlarda imzaladıkları anlaşmalarla ikili ilişkilerinin ahdi zeminini tahkim ettiklerini söyleyen Erdoğan, "13 imza attık. Türkiye ve Cezayir için hayırlı olsun. Önümüzdeki dönemde de ticaretten enerjiye, çevreden kültüre, ilişkilerimizin tüm veçhelerinde atılabilecek ilave adımlar konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

TIKLAYIN | Türkiye ile Cezayir arasında anlaşmalar imzalandı: Hedef 10 milyar dolar ticaret hacmi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'la birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Rehinelerin iadesiyle ilgili görüşmeler devam ediyor"

Erdoğan, "İkili görüşmenizde Gazze'de yaşanan soykırımın sona ermesi, yaralıların tahliyesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili nasıl bir yol haritası çizdiniz?" şeklindeki soruya, şöyle yanıt verdi:

"Şu anda rehinelerin iadesiyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Gerek Dışişleri Bakanım gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanım Katar'la müşterek bir çalışma içerisinde süreci devam ettiriyorlar. Temennimiz odur ki bir an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz ve beklentilerimiz buralarda olumlu neticeler almak."

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, İsrailli yetkililerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanması gerektiğini vurguladı.

Tebbun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyaretinin, bölgesel ve uluslararası düzeydeki “özel ve istisnai” koşullara rağmen Cezayir ile Türkiye ilişkileri açısından önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Ziyaret sırasında gerçekleştirilen görüşmelerin ikili ilişkileri ve bu “bağlamdaki başarıların” değerlendirilmesi noktasında önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Tebbun, “Cezayir ile Türkiye’deki samimi irade göz önüne alındığında, ilişkilerimiz güçlü ve daha fazla işbirliği için açık ufuklara sahip.” dedi.

Tebbun, Cezayir’in Türkiye’nin Afrika’daki ikinci ticari ortağı haline geldiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 itibarıyla 5 milyar doları bulduğunu, 2023’te de 6 milyar doları aşacağını dile getirdi.

Görüşmede Filistin meselesi tüm boyutlarıyla ele alındı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Orta Doğu’daki gelişmeleri tüm boyutlarıyla ele aldıklarına dikkati çeken Tebbun, "Siyonist rejimin" Gazze Şeridi’nde işlediği suçlar nedeniyle büyük bir trajedi yaşandığını ifade etti.

Tebbun, Erdoğan ile 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının Filistin halkının meşru hakkı olduğu görüşünü paylaştıklarını vurgulayarak, "Orta Doğu volkan gibi. Ya bu sorun (Filistin) çözülecek ya da farklı bir mecrada ilerleyecek.” diye konuştu.

"İşgal devletinin işlediği suçların derhal durdurulması gerektiğini" belirten Tebbun, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan’la) Gazze’deki soykırımın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğinin altını çizdik. 75 yıldan beri ilk defa, bu suçları (İsrail’in) işleyenler adaletin karşısına çıkacaklar” ifadelerini kullandı.

Tebbun, işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimleriyle birlikte Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları hakkında, “(Cumhurbaşkanı Erdoğan'la) Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimci terörünün de durdurulmasının altını çizdik” şeklinde konuştu.

Nijer ve Mali başta olmak üzere Afrika'nın Sahel bölgesindeki gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Tebbun, Batı Sahra sorununu da görüştüklerini, bu bölgede barış ve güvenliğin tesis edilmesi için görüş birliği içinde olduklarını sözlerine ekledi.