Politika

Erdoğan: Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, sonlandırmayacağız

24 Ocak 2024 20:58

T24 Haber Merkezi

Erdoğan, "Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, sonlandırmayacağız... İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi.

TIKLAYIN - İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile beraber Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Türkiye-İran İş Forumu"na katıldı.

"Saldırılar sadece İran halkını değil, doğrudan bölgemizin barışını ve istikrarını hedef alıyor"

Erdoğan'ın burada yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

"Sayın Reisi ile görüşmelerimiz oldu. Sonra heyetler arası toplantılarımızı yaptık. 

Kirman'daki saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye ve Türk milleti olarak İran halkının acısını yürekten paylaşıyoruz. Bu eylemler sadece İran halkını değil, doğrudan bölgemizin huzurunu, barışını ve istikrarını hedef almaktadır. Kandan ve kaostan beslenen kaos tüccarları hedeflerine inşallah ulaşamayacaktır.

Türkiye-İran arasında ekonomik ve ticari iş birliğini daha da güçlendireceğine inandığım bu forumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Türkiye ve İran yaklaşık 170 milyonu aşan toplam nüfusa, muazzam kaynaklara ve insan gücüne sahip iki komşu ve kardeş ülkedir. Tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış ülkelerimiz arasında köklü, çok boyutlu ilişkiler mevcuttur. İran, ülkemizin Asya'ya açılan kapılarından biriyken Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısıdır.

Sayın Reisi ile görüşmelerimizde iş birliğini geliştirme irademizi yeniden teyit ettik. Farklı alanlarda imzaladığımız anlaşmalar -ki bugün 10 anlaşma imzaladık- ilişkimizin hukuki zeminini bu anlaşmalar tahkim etmiştir. 

TIKLAYIN - Erdoğan ve Reisi bir arada: Türkiye ve İran, 10 yeni anlaşmaya imza attı

"Kalkınma ve istikrar için iktisadi iş birliği mutlaka ilerletilmeli"

Bölgemizde güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınmasında bölgesel sahiplenme ve iş birliğinin önemi vazgeçilmezdir. İki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini mutlaka ilerletmelidir. 

"Yaptırımlarda özellikle bankacılık işlerinde sorunlar yaşıyoruz"

Geçmişte İran ile ortaya koyduğumuz 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz. İran'a uygulanan yaptırımlar ve salgın ticaretimizi geriletmiştir. Türkiye olarak ilkeli tutumumuzu koruyoruz. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, sonlandırmayacağız. Yaptırımlarda özellikle bankacılık işlerinde sorunlar yaşıyoruz.

"İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizde"

Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre müteahhitlerimiz 4,6 milyar dolarlık 56 proje üstlendi. Birçok batılı firma İran'dan kaçarken 200 firmamız İran'da kalmayı tercih etmiştir. İran'la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor. Ticaret için sınırda alt yapıya özel önem atfediyoruz. Tahran-Van yolcu tren seferlerinin yeniden başlatılmasını yararlı görüyoruz.

"İnsan hakları ve demokrasi dersi verenlerin gerçek yüzlerini gördük"

İsrail'in masum Filistinli kardeşlerimize yönelik saldırıları ve bunun sonucunda çoğu çocuk ve kadın 26 bin insan şehit edildi, 65 bin kardeşimiz yaralandı. Gazze halkı insanlık tarihine utançla geçecek bir vahşetin kurbanı oldu. On yıllardır dünyaya insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin gerçek yüzlerini bu süreçte hep birlikte gördük.

Mısır'ın da desteğiyle şimdiye kadar 17 uçak ve 5 gemi dolusu insani yardım malzemesini El-Ariş'e gönderdik. Böylece 26 bin tonu un olmak üzere, toplam 30 bin tonu aşkın yardım malzemesini Gazzeli kardeşlerimize ulaştırılmak üzere bölgeye sevk ettik. 380 hasta ve yaralı 344 refakatçiyi Türkiye'de misafir ediyor, tedavilerini sağlıyoruz. İsrail'in işlediği savaş suçlarının yanına kâr kalmaması amacıyla uluslararası hukuk kulvarında atılan adımlara destek veriyoruz. Katliamların durması, ateşkesin tesisi ve bölgede kalıcı barışa giden yolun açılması için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız.

Filistinli kardeşlerimizi asla ve asla yalnız bırakmayacağız. Kandan ve gözyaşından beslenen mevcut İsrail yönetiminin de gittikleri bu yolun yol olmadığını görmelerini, katliamlarına bir an önce son vermelerini bekliyoruz. Daha önce de ifade ettiğim gibi zulümle abad olmaya çalışanın ahiri berbat olur. Bu süreçte zafer Filistinli kardeşlerimin olacaktır. Rabbim Filistinli kardeşlerimizi rahmetiyle, nusretiyle kuşatsın."

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı protokolde yer aldı: İran Cumhurbaşkanı Reisi, Hafize Gaye Erkan'ın elini sıkmadı

TIKLAYIN - Erdoğan ve Reisi bir arada: Türkiye ve İran, 10 yeni anlaşmaya imza attı