Gündem

Erdoğan Irak’ta olacak: Hangi anlaşmalar yapılacak, neler konuşulacak; işte tarihi ziyaretin şifreleri

“Görüşmenin somut adımlara tahvil edilmesi bekleniyor”

21 Nisan 2024 07:34

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra pazartesi günü Bağdat ziyaretinde bulunacak. Tarihi imzaların atılmasının beklendiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erbil’e geçecek.

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin davetiyle gerçekleşen ziyarette iki ülke arasında 30’a yakın anlaşma imzalanması bekleniyor.

PKK

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar Türkiye ile Irak arasında son dönemde ivme kazanan ikili ilişkilerin her alanda ilerlemesi ve ahdi zeminin de kuvvetlendirilerek kurumsal bir çerçeveye kavuşturulmasının amaçlandığını belirtti. Bu doğrultuda en önemli adım Irak topraklarının PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak.

Ortak harekât merkezi

İki ülke arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde varılan Ortak Harekât Merkezi kurulması konusundaki uzlaşma, Stratejik Çerçeve Belgesi içinde yer alacak. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre içerik, kapsam ve yer, teknik görüşmelerden sonra belli olacak. Merkezde, Irak Merkezi Hükümeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye’den askerlerin görev alması bekleniyor. Türkiye’nin beklentisinin Sincar, Mahmur ve Kandil bölgesinde öncelikle karşı tarafın aksiyon alması olduğunu belirten kaynaklar, istihbarat paylaşımının kritik önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye, operasyon yapılan bölgelere yakın sivilleri gözetme amaçlı önlem alınmasını istiyor.

Türkiye’nin Irak sınırında üs bölgeleri

Ayrıca Türkiye’nin Irak sınırındaki 30-40 kilometrelik alanda, değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması; Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hale getirilmesi; Irak Suriye sınırında PKK/YPG unsurlarının geçişkenliğinin azaltılması için somut adımlar atılması gibi konular da karara bağlanacak.

Ulaştırma, enerji, tarım...

Altına imza atılacak temel metin, somut adımların yer aldığı yol haritası olarak da nitelenen “Stratejik Çerçeve Metni” olacak. İmzalanacak anlaşmalar arasında güvenlik başlığının yanı sıra ulaştırma, enerji ve tarım da yer alacak.

Kaynaklar, “Görüşmenin somut adımlara tahvil edilmesi bekleniyor” dedi.

TIKLAYIN - Türkiye ile Irak arasında yeni bir düzen mi kuruluyor?