Politika

Erdoğan'ın "sürtük" hakaretine yönelik şikayeti, dokunulmazlık gerekçesiyle işleme konmayan CHP'li Erdan Kılıç: İşte sarayınız, üslubunuz, Anayasa bilmezliğiniz

03 Kasım 2023 16:05

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP grup toplantısında Gezi olaylarına katılanları hedef alarak kadınlara yönelik söylediği, "sürtük" sözünün hakaret içerdiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı şikayetle ilgili başvurunun “dokunulmazlık” sebebiyle işleme dahi konulmamasına tepki gösterdi. Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanı dokunulmazlık zırhının arkasına bürünüp halka açık açık Meclis kürsüsünden küfür etmiştir. İşte sarayınız, işte üslubunuz, işte Anayasa bilmezliğiniz...” diyerek tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Erdoğan’ın 1 Haziran 2022’de AKP grup toplantısında Gezi olaylarına katılanları hedef alarak kadınlara yönelik söylediği, "Bunlar böyle, bunlar çürük, sürtük!" sözlerinin hakaret içerdiği gerekçesiyle 2 Haziran 2023 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Kılıç, başvuru dilekçesinde, Erdoğan’ın ‘hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlarından yargılanmasını talep etti. Erdan Kılıç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı başvuruyla ilgili dilekçenin, ‘Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığı’ gerekçe gösterilerek işleme konulmamasına tepki gösterdi.

TIKLAYIN | Erdoğan'dan Gezi eylemleri açıklaması: Bezmialem Camii içinde bu teröristler bira şişeleriyle caminin içini pislemişti, bunlar böyle, bunlar çürük, sürtük!

TIKLAYIN | Erdoğan'dan 'sürtük' eleştirilerine: Bize ahlâk, edep, tevazu dersi vermeye yeltenen kifayetsizlere sesleniyorum, siz gidin önce aynaya bir bakın

"'Ayrımcılık, halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu oluşturuyordu"

Sevda Erdan Kılıç, kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bundan tam bir buçuk yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüce Meclis’in çatısı altında, milyonlarca onurlu Gezi direnişçisini hedef alarak, ağza alınmayacak hakaretlerde bulundu. Bu hakaret ve küfürlerin bir Cumhurbaşkanı’nın ağzından yayılması aynı zamanda 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ve 'ayrımcılık' suçunu oluşturuyordu. Hala kulaklarımızda çınlayan o hakaretler alelade hakaretler değildi, o sözler, halkın belli bir kesimine yönelik olarak işlenen bir nefret suçuydu, insanlık onurumuzun ayaklar altına alınmasıydı.

"Karar, aylar sonra verilmiş"

Erdoğan’ın o gün sarf ettiği hakaretler için hemen suç duyurusunda bulunmuştum. Aylar sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir karar vermiş işte bu elimde gördüğünüz karar tam da yargıdaki çürümüşlüğü konuştuğumuz bu günlerde bir hukuk garabeti olarak kayıtlara geçsin istiyorum.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiğim suç duyurusu dilekçesi Başsavcı tarafından işleme dahi konulmamış. Savcı, Cumhurbaşkanı’nın dokunulmazlığını gerekçe göstererek, bu kararı vermiş. Anayasa, Cumhurbaşkanı’na dokunulmazlık atfeder ancak bu düzenleme, 'Cumhurbaşkanı suç işlemez' mantığıyla yapılmıştır. Bugün ise Cumhurbaşkanı dokunulmazlık zırhının arkasına bürünüp halka açık açık Meclis kürsüsünden küfür etmiştir. İşte sarayınız, işte üslubunuz, işte Anayasa bilmezliğiniz...

"Kararı tanımıyoruz"

Hem hukukun temelini hem de Anayasamızın ruhunu alaşağı eden, yok sayan, tanımayan bu kararı da biz de tanımıyoruz. Yüce Meclis çatısı altında yurttaşımıza uygun gördüğünüz o lafların kötülüğüne de yargının getirilmiş olduğu bu keyfiyete de teslim olmadık, bundan sonra da olmayacağız.
Elbette ki insanlık onurunu hedef alan hakaretlerinize de insanlık onurunu hiçe sayan bu yargı kararına karşı da dün olduğu gibi bugün de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Erdoğan’ın Gezi eylemlerine katılanlar için “sürtük” demesinin ardından suç duyurusunda bulunan CHP İzmir Milletvekili Erdan Kılıç, ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı.

TIKLAYIN | Erdoğan’ın “sürtük” ifadesine ilişkin suç duyurusunda bulunan CHP’li vekile ölüm tehdidi