Gündem

Generallerin Erdoğan'a alkışı, o komutanın Savunma Bakanı'na müdahalesini tekrar gündeme getirdi

Avustralya Genelkurmay Başkanı, Bakan siyasi soruları yanıtlarken askerlerin arkasında durmamasını istemişti

16 Ocak 2023 13:00

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi'nde Yeni Nesil Fırtına Obüsleri teslim töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerini askerlerin alkışlaması, tartışma konusu olmaya devam ediyor. 

Muğla'daki görüntülerin ardından Avustralya'da 2019'da dönemin Savunma Bakanı Christopher Pyne'ın düzenlediği basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Angus Campbell'la yaşadığı diyalog, tekrar gündeme geldi. 

Mart 2019'da Savunma Bakanı Pyne, ordudaki liderlik değişimiyle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirmiş, ardından gazetecilerin muhalefet ve siyasetle ilgili sorularını yanıtlamıştı. Konu siyasete gelince Campbell, araya girerek, "Kusura bakmayın, siz bu tür soruları cevaplarken ordu mensuplarından köşeye çekilmelerini isteyebilir miyim?" diye sormuş ve askerlerini bakanın arkasından çekmişti.

Ne olmuştu?

Erdoğan, 9 Ocak'ta Muğla’da bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak, “Birilerinin ona buna satıldı diyerek iftiralara neden olan Arifiye Bakım Tesisi ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. (...)Sıradan işletme devir işlemini çarpıtarak sermaye düşmanlığı yapanlar, bugün Amerika'dan İngiltere'ye, oradan Almanya'ya kapı kapı dolaşarak, benzin istasyonlarındaki affedersiniz restoranlarda, oralarda bir şeyler yemeye gayret edenler, yabancı ekonomi komiserlerinden yardım dileniyor. Biz ise yerli ve milli olarak, kendi mühendislerimizle, kendi işçilerimizle, işte bu dev eserleri hizmete koyuyoruz" demişti. 

Törene katılan bazı askerler, Erdoğan'ın bu sözlerini alkışlamıştı.

Kılıçdaroğlu ise Erdoğan'ın sözlerini askerlerin alkışlamasına, "Komuta kademesi haddini bilmeli, siyaset askerin işi değildir" tepkisini göstermişti. 

Erdoğan, daha sonra yaptığı bir konuşmada, şunları söylemişti:

“Geçtiğimiz günlerde TSK'nın gücüne güç katacak bir savunma sanayii projemizin açılışında ordumuzun komutanları ile birlikte yaşadığımız sevince tahammül edemediklerini hep birlikte gördük.

Bay Kemal, sen cezaevlerindeki teröristleri de nasıl çıkarırız diye bunun gayreti içerisindesin. Boşuna uğraşma o teröristler öyle oralardan çıkamazlar. Ama bu şimdiden vadediyor. Diyarbakır'da 51 vatandaşımızın ölümüne neden olan bu Demirtaş değil miydi? Şimdi çıkmış bu onları çıkaracağım diyor.”

Kılıçdaroğlu da bunun üzerine, "Erdoğan bırak palavrayı. Benimle ilgili iftiralarını askerlere alkışlattın. Sen artık Kenan Evren kafasısın, biz özgürlükçüyüz, reformcuyuz. Komuta kademesine tekrar sesleniyorum; siyaset istiyorsanız, o kutsal üniforma ile yapamazsınız. İzin vermem. Türkiye’nin askerisiniz siz!" ifadelerini kullanmıştı.