Dünya

Endonezya'daki yanardağ patlaması Malezya'ya kül saçtı ve havalimanlarını kapattı

01 Mayıs 2024 11:20

T24 Dış Haberler

Endonezya'daki Ruang Dağı'nda meydana gelen patlamalar, havaalanlarının kapanmasına neden olurken, küller Malezya'ya kadar yayıldı ve yetkililer tsunami korkusuyla binlerce kişiyi tahliye etmeye başladı.

Ruang Dağı 30 Nisan'da üç kez patlayarak gökyüzüne 5 kilometreden fazla lav ve kül püskürttü. Yetkililer, çevredeki 12 bin kişi için tahliye emri verdi. 

Yanardağın parçalarının denize düşerek tsunamiye neden olabileceği uyarısı nedeniyle binlerce kişinin tahliyesine yardımcı olmak üzere bir kurtarma gemisi ve bir savaş gemisi gönderildi.

Bölgeden tahliye edilen 95 yaşındaki görgü tanığı Rosalin Salindeho, “Dağ patladı, korkunçtu. Taş yağmuru vardı. İkinci patlama çok daha şiddetliydi. En uzaktaki evler bile vuruldu" diye konuştu. 

Ülkenin meteoroloji kurumu BMKG, paylaştığı bir haritada volkanik küllerin Malezya'nın Endonezya ve Brunei ile paylaştığı Borneo adasının doğusuna kadar ulaştığını gösterdi.

Devlet tarafından işletilen hava trafik kontrol sağlayıcısı AirNav Indonesia'dan yapılan açıklamaya göre, volkanik küllerin yayılması, en büyüğü eyalet başkenti Manado ve Gorontalo kentinde olmak üzere 7 havaalanının kapanmasına neden oldu.

Java ve Sumatra adaları arasındaki Anak Krakatoa Dağı'nın krateri de 2018 yılında büyük bir patlamayla kısmen çökmüş, yanardağın büyük parçaları okyanusa kayarak 400'den fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan bir tsunamiyi tetiklemişti.