Dünya

Endonezya'da yanardağ patladı: 11 dağcı hayatını kaybetti

04 Aralık 2023 12:03

T24 Dış Haberler

Endonezya'daki Marapi yanardağının patlamasının ardından kurtarma yetkilileri, 11 dağcının ölü bulunduğunu, kayıp 12 dağcıyı arama çalışmalarının ise güvenlik endişeleri nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. 

Arama kurtarma ekibi sözcüsü Jodi Haryawan, patlama sırasında bölgede bulunan 75 dağcıdan 11 dağcının cesediyle birlikte hayatta kalan üç kişinin bulunduğunu söyledi. 

2 bin 891 metre yüksekliğindeki yanardağ, gökyüzüne 3 km yüksekliğinde kadar kül püskürttü. Yetkililer alarmı en yüksek seviyeye çıkardı ve bölge sakinlerinin kratere 3 kilometreden fazla yaklaşmasını yasakladı. Video görüntülerinde gökyüzüne geniş bir alana yayılan bir volkanik kül bulutu ve külle kaplı arabalar ve yollar görüldü. 

Jodi, Pazartesi günü meydana gelen patlamanın aramanın askıya alınmasına yol açtığını söylerken, "Şu an aramaya devam etmemiz çok tehlikeli" dedi. Pazartesi günü erken saatlerde bölgeden 49 dağcının tahliye edildiği ve birçoğunun yanık tedavisi gördüğü bildirildi. 

Marapi, Sumatra adasındaki en aktif yanardağlardan biri ve en ölümcül patlaması, 60 kişinin öldüğü Nisan 1979'da gerçekleşti. Bu yıl ocak ve şubat ayları arasında zirveden 75-1000 metre civarında kül fışkırtmaya başladı. Volkanoloji ajansına göre Endonezya, Pasifik'teki "Ateş Çemberi" olarak adlandırılan konumda yer alıyor ve bu konumda 127 aktif yanardağ bulunuyor.