Dünya

Endonezya'da devasa volkanik patlamanın ardından 2 bin kişi tahliye edildi

21 Nisan 2024 09:06

T24 Dış Haberler

Endonezya'nın Sulawesi adasında 20 Nisan 2024 tarihinde Ruang Dağı'nın patlamaya başlamasının ardından 2 bin 100 kişi tahliye edildi.

AP'nin haberine göre, tehlikeli kül, düşen kayalar, sıcak volkanik bulutlar ve tsunami olasılığı, aktif yanardağın yakınında yaşayanlar için risk oluşturuyor.

Yetkililer, yanardağın bir kısmının denize çökerek 1871'deki patlamanın ardından meydana gelen tsunamiyi tetiklemesinden korktuklarını dile getirdi. 

Ruang Dağı'nın aktivite seviyesi, Seviye II'den Seviye III alarmına yükseltildi. Endonezya Afet Zararlarını Azaltma Ajansı, bölge sakinlerinin tekneyle altı saat uzaklıktaki Manado'ya taşındığını söyledi. Yanardağın çevresindeki bölgelerde yaşayan köylüler tekneyle güvenli bir yere götürüldü. 

Endonezya'nın Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi en az üç patlama kaydetti ve patlama sütununun maksimum yüksekliği bin 200 metreye ulaştı. 

Yetkililer, ana kraterden orta ila kalın yoğunlukta beyaz dumanın yükseldiği konusunda uyardı. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı'na göre külün Manado ve Kuzey Minahasa'ya doğru yayılmaya başlaması nedeniyle 11 binden fazla kişiye etkilenen bölgedeki evlerini terk etmeleri söylendi.

Manado şehrinde, yanardağa 96 kilometreden daha yakın bir mesafede bulunan uluslararası bir havaalanı, volkanik kül nedeniyle geçici olarak kapatıldı.

Bölgesel havaalanı otoritesi başkanı Ambar Suryoko şunları söyledi: "Halen Ruang Dağı'nın patlamasıyla ilgili gelişmeleri izliyoruz ve ilgili paydaşlarla koordineli olarak uçuş güvenliğini ve konforunu sağlamak için gerekli eylemleri öngörmeye çalışıyoruz."

Endonezya'da 270 milyon insana ev sahipliği yapan adalar dizisi boyunca 120 aktif yanardağ bulunuyor.

Ülke, Pasifik Okyanusu boyunca uzanan bir dizi sismik fay hattı olan "Ateş Çemberi'nin" üzerinde yer alıyor.