Ekonomi

Emeklilere seçim vaadi gerçeği yansıtmıyor: Promosyon miktarı düştü

İktidarın promosyon vaadi esas olarak kamu bankalarını kapsıyor ve bu bankalara Hazine desteği sağlanıyor

24 Mart 2024 08:28

Seçim öncesinde iktidar tarafından emeklilere yönelik yapılan 12 bin TL'ye kadar banka promosyonu verileceği vaadi, gerçekleşen hesaplamalarla uyuşmadı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanarak Nisan ayında emekli olan ve bankalarla üç yıllık anlaşma imzalayan vatandaşların, hesaplamalara göre en fazla 5 bin TL promosyon alabileceği ortaya çıktı.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde iktidar tarafından emeklilere 8-12 bin lira arasında değişen banka promosyonları vaat edilmişti. Ancak yapılan son açıklamalar ve hesaplamalar, birçok emeklinin eline geçecek olan rakamın bu vaatlerin oldukça altında kalacağını gösteriyor.

Blokelerin kaldırılması için ödeme

Geçtiğimiz yıl, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında binlerce vatandaşın emekliliği gerçekleşti ve Nisan ayında ilk maaş ödemeleri yapıldı. Bu süreçte emekliler, bankalarla üç yıllık promosyon anlaşmaları imzaladı. Geçen yılki banka promosyonları 5-9 bin lira arasında değişirken, EYT'li emeklilerin çoğunluğu en düşük maaş olan 10 bin lira almaya başladı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, yeni vaatlerde, bu emeklilere verilecek promosyon miktarı 8 bin lira olarak belirlendi. Ancak, promosyon sözleşmesini bu yıl sonlandırmak isteyen bir emeklinin, öncelikle bankaya olan kredi borcunun bulunmaması gerekiyor. Promosyon üzerindeki blokenin kaldırılabilmesi için ise emeklinin bankaya yaklaşık 6 bin 750 lira ödeme yapması şartı getirildi. Bu ödeme yapıldıktan sonra emeklilerin eline geçen net promosyon miktarı, üç yıl için ortalama 3-5 bin lira arasında bir değere düşüyor.

Mevcut bankasından yeni promosyon teklifinden faydalanmak isteyen emekliler için de benzer bir bloke kaldırma şartı söz konusu. Diğer yandan, iktidarın promosyon vaadi esas olarak kamu bankalarını kapsıyor ve bu bankalara Hazine desteği sağlanıyor. Özel bankaların böyle bir desteğe erişimi olmadığından, bu durum promosyon tutarlarını doğrudan etkiliyor.