Gündem

Elektrik mühendisi, 50 yıllık birikimini öğrencilere bağışladı

20 Şubat 2024 11:25

İzmir'de yaşayan, hem KOAH hem de kanser ile mücadele eden elektrik mühendisi 74 yaşındaki Nebil Haluk Uçak, 50 yıllık meslek hayatı boyunca biriktirdiği bir oda dolusu elektronik malzemeyi mesleki lise öğrencilerine bağışladı.

50 yıllık birikim

Karşıyaka'da yaşayan, uzun yıllar yurt içinde ve dışında çalışmış elektrik-elektronik mühendisi Nebil Haluk Uçak, meslek hayatı boyunca biriktirdiği malzemelerle dolu atölyesini, sağlık sorunları nedeniyle ilgilenemeyecek hale geldi. KOAH ve mesane kanseriyle mücadele eden Uçak, malzemelerini elektronik teknolojileri alanında eğitim gören öğrencilere faydalı olacağını düşünerek, Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne hibe etti. CNC tezgahlarından dron uçaklarına, 3D yazıcılardan matkaplara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan malzemeler, öğrencilerin yardımıyla okulun deposuna taşındı.

Birikimini öğrencilere faydalı olması umuduyla bağışladı

Nebil Haluk Uçak, atölyesinde geçirdiği yıllar boyunca biriktirdiği anılar ve çalışmaları olduğunu belirterek, 74 yaşında olduğunu, KOAH, anksiyete ve mesane kanseriyle mücadele ettiğini söyledi. Sağlık sorunları nedeniyle solunum cihazı desteği aldığını ve malzemelerin ölümünden sonra çöpe atılacağını düşünerek, bunları bir mesleki liseye hibe etme kararı aldığını ifade etti. Aradığı okulu bulduktan sonra, atölyesindeki A'dan Z'ye teknolojiyle ilgili malzemeleri, 50 yıllık birikimi öğrencilere faydalı olması umuduyla bağışladı. Malzemeleri almaya geldiklerinde yaşadığı duygusal anları ve bağışıyla öğrencilere nasıl yardımcı olmayı umduğunu anlattı.

"Tarihi eser niteliğindeler, gurur duyduk"

Elektrik-Elektronik Teknolojileri öğretmeni Recep Dindaş, Nebil Haluk Uçak tarafından okullarına yapılan bağışı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Uçak'ın rahatsızlığı nedeniyle malzemeleri kullanamayacağını ve bunların eğitimde değerlendirilmesini istediğini ifade etti. Dindaş, öğrencilerin eğitimine katkı sağlayacak bu bağış için mutluluk ve gurur duyduklarını, Uçak'ın dileğini yerine getirdiklerini söyledi. Derslerde kullanılacak transistörler, lambalar, PLC setleri, disketler, 3D yazıcılar, dron uçaklar, CNC tezgahları ve matkap yazıcı gibi pek çok değerli elektronik malzeme ve el aletinin yanı sıra, tarihi değeri olan parçaların da olduğunu belirtti. Dindaş, bağışlanan malzemelerin eğitime büyük fayda sağlayacağını, bazılarının çok pahalı olduğunu vurgulayarak Uçak'a teşekkürlerini iletti.


"Biraz zorlandık ama değdi"

10'uncu sınıf öğrencileri Levent Can Sarıçam ve Haktan Bozkuş, Nebil Haluk Uçak'ın atölyesinden yapılan bağışı alırken yaşadıkları deneyimi paylaştılar. Levent, atölyenin ve malzemelerin 50 yılın birikimi olduğunu belirterek, ayarlanabilir güç kaynağının özellikle ilgisini çektiğini ifade etti. Haktan ise, karşılamadan ve yardımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, özellikle 3D yazıcının kendisini etkilediğini, eski ve kendisi için yeni bir teknoloji olduğunu söyledi. Her iki öğrenci de Uçak'a teşekkür etti