Dünya

El Pais zayıflama turizmini haberleştirdi: Türkiye uygun fiyatlı işlemler için bir rota hâline geldi

30 Mart 2023 11:02

Avrupa’da son aylarda en az 67 kişinin Türkiye’de oldukları mide botoksunun ardından enfeksiyon kaptıkları belirtildi. İspanyol El Pais gazetesi, Türkiye’de yapılan ameliyatlar ve işlemler sonrası oluşan komplikasyonların “uygun fiyata yapılan operasyonların güvenliğine” ilişkin soru işaretleri doğurduğunu aktardı.

İspanyol El Pais gazetesi, özellikle zayıflama ameliyatları için Türkiye’ye gelen bazı kişilerin karşılaştıkları komplikasyonları, "Türkiye'deki uygun fiyatlı operasyonların tehlikeleri" başlığıyla haberleştirdi.

Haberde, “Türkiye son 10 yılda ucuz implant ve tıbbi prosedürler için bir rota haline geldi. Bu tarz operasyonların gizli maliyetleri oluyor” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’ye zayıflama ameliyatı olmak için gelen kişilerde uygulanan operasyonlarda, “Botulinum toksini” kullanıldığı, ancak bu yöntemin klinik araştırmalar ötesinde incelenmediği belirtilen haberde, “Bilimsel kanıt olmadan kullanılıyor” denildi. Söz konusu toksinin enjeksiyon yöntemiyle uygulandığı, midenin kas duvarlarını rahatlattığı ve teoride midenin boşalmasının yavaşlayarak kişinin daha uzun süre tok kaldığı “mide botoksu” işlemine ilişkin yeterli araştırmaların bulunmadığı kaydedildi.

Haberde, Türkiye’ye gelerek obezite durumunda uygulanan bariatrik cerrahi operasyonlar geçiren kişilerle görüşüldüğü, bu kişilerin bir çoğunun kendilerine uygulanan işlem hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı aktarıldı. 

Bariatrik operasyon geçiren kişilerin genellikle iki gün sonra ülkelerine döndükleri, operasyon öncesi ve sonrası uygulanan protokollerin yerine getirilmediği belirtildi.