Ekonomi

Ekonomistler, Bakan Şimşek’in “döviz getirene indirim” teşvikini nasıl değerlendirdi?

23 Kasım 2023 07:59

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışı işlemler ve ihracat gelirleri için yeni teşvikler açıkladı. Ekonomistler “AKP sermayenin partisi olarak fabrika ayarlarına dönüyor” yorumunu yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hizmet ihracatçılarına kazancın tümünü ülkeye getirilmesi karşılığında yüzde 50 olan kazanç istisnasını, yüzde 80’e çıkardıklarını ayrıca, 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulanacağını açıkladı.

“AKP fabrika ayarlarına dönüyor”

Cumhuriyet’e konuşan Prof. Dr. Erinç Yeldan “Küresel finans piyasalarına yüksek faiz, özelleştirme rantları, imar rantları, doğrudan yabancı sermayeyi teşvik anlamında arazi tahsisleri gibi bir dizi kısa dönemci spekülatif finansal varlık sunmaktan çekinmiyorlar” dedi. Yeldan, “Şimşek bu modeli yeniden hızlandırmak için görevlendirildi. Atılan son adımı da bu genel çerçeve içerisinde her ne pahasına olursa olsun sıcak para yoluyla döviz kazandırmayı hedefleyen bir adım olarak görüyorum. Ülkenin döviz kazancını reel üretim, istihdam, üretkenlik ve yüksek katma değer üzerinden değil, kısa dönemci finansal sıcak para işlemleri üzerinden kazandıran bir adım bu. Bu bakımdan da AKP’nin fabrika ayarlarına döndüğünü görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İşçinin sırtındaki vergi yükü

Şirketlere uygulanan vergi indirimleri karşısında işçinin sırtındaki vergi yükünü hatırlatan Prof. Dr. Aziz Çelik ise “Çalışanların yıl içerisindeki vergi yükü çok yüksek ve yılın son aylarında daha da artıyor. Buna dair hiçbir adım yok ancak şirketlere ve sermayeye hep var” dedi.

TIKLAYIN – Bakan Şimşek, ülkeye döviz girişini teşvik için yeni düzenlemeyi açıkladı