Ekonomi

Ekonomim yazarı Yıldırım: Ekonomide imkansız üçlemeyi deniyoruz

23 Şubat 2023 12:02

Ekonomim yazarı Servet Yıldırım, ekonomide sermaye hareketleri serbestken aynı anda hem faizi hem de kuru kontrol etmeye çalışıldığına belirterek, "Aslında meşhur imkânsız üçlemeyi deniyoruz" ifadelerini kullandı.

Servet Yıldırım, bu durumun sonuçlarının ağır olacağını kaydederek, "Bu 'imkânsız'ı seçimlere kadar zar zor da olsa sürdürmek belki mümkün olabilir ama kim kazanırsa kazansın seçimden sonraki ekonomi yönetimlerinin kucağına ciddi bir yük bırakıldığını da unutmamak lazım" diye yazdı.

Yıldırım, yazısında şunları belirtti:

“Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı; son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Dış ticaretimiz de bu süreçte olumsuz etkilendi. Bu tablo Türkiye’ye bu zaman diliminde yabancı yatırım girişinin de ötelenmesine neden oluyor. 

Deprem etkisinin de hissedileceği önümüzdeki dönemin tablosu üç aşağı beş yukarı belli. Enflasyon baz etkisiyle 2022’ye göre gerilese bile yine de 'kabul edilemeyecek kadar yüksek' seviyelerde seyredecek. Geçen yıl rekor kıran dış ticaret açığı ise bu yıl yeni bir rekor daha kırabilir. Cari açık sorun olmaya devam edecek, finansman boyutu bizi uğraştıracak."

Yazının tamamı için tıklayın