Ekonomi

Ekonomim yazarı Aktaş: Net hata noksanda 10.6 milyar dolarlık revizyon

13 Aralık 2022 09:47

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, yazısında şunları belirtti:

"Yılın ilk sekiz ayında 28.3 milyar dolara ulaşan net hata noksan, önce seyahat gelirlerinde yapılan revizyon ve buna diğer kalemlerin de eklenmesiyle hızla geriledi ve on ay sonunda 21 milyar dolara indi.

Ancak gerçek revizyon 28.3 milyardan 21 milyara inilmesinden çok daha fazla, dokuz aydaki revizyon 10.6 milyar doları buldu.

On ayda 21 milyara inildiğinden söz edip ardından 10.6 milyarın dokuz aylık revizyon olduğuna vurgu yapmamda bir yanlışlık yok. Çünkü ekim ayındaki net hata noksanda tabii ki bir revizyon söz konusu değil, dün açıklanan bu tutar belki sonraki aylarda revize edilecek.

Net hata noksanın temelde iki açıklaması olabilirdi:

Bir; bankacılık sistemine hangi kaleme kaydedileceği bilinmeyen bir para girişi vardı.

İki; bazı ölçümler yanlış yapılıyordu ve (net hata noksan pozitif olduğu için) ya gelir eksik ya gider fazla yazılıyordu.

Nitekim gelirin eksik yazıldığı seyahat gelirlerinin revize edilip büyümesiyle kendini gösterdi. Bu revizyonun doğru olup olmadığını tartışmak apayrı bir konu. Ben doğru olduğu kanısındayım.

Ayrıca özellikle sınır illerindeki yabancı alışverişinin ne kadar arttığı da ortada. Oradan elde edilen döviz hesaplara girmiyor ya da eksik giriyordu, o hareketler de biraz daha sağlıklı izlenir oldu"

Yazının tamamı için tıklayın