Gündem

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın davasında video kaydı incelenecek

23 Haziran 2023 16:02

Katıldığı bir televizyon programında ekmeğe zam yapılmasıyla ilgili konuşmasında, Türk milletini aşağıladığı ve sosyal medya paylaşımlarında ise "Cumhurbaşkanına hakaret" ettiği iddialarıyla 10 gün tutuklu kalan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın yargılandığı davada TV konuşmasının kaydını bilirkişi inceleyecek.

Kolivar hakkında 7 Kasım 2022'deki sözleri nedeniyle "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"dan soruşturma başlatılmıştı.

Gözaltına alınan Kolivar, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla 9 Kasım'da tutuklanmış, 17 Kasım'da tahliye edilmişti.

İddianamede Kolivar hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret", "halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak" ve "Türk milletini alenen aşağılama" suçlarından toplamda 2 yıl 6 aydan 9 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep edilmişti.

Video incelenecek

İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya sanık Kolivar ve avukatı katıldı.

Sanık avukatı, müvekkilinin 'Türk milletine hakaret etme' kastının olmadığını belirterek Kolivar'ın açıklamasının video kaydını mahkemeye sundu.

Avukat, şunları söyledi:

"Müvekkilim daha önceki beyanlarında ilçe belediyelerini kastederek söylemlerde bulundu. Cumhurbaşkanına yönelik bir söylem söz konusu değildir. Müvekkil beyanlarında ruhsatsız fırınlarla mücadele ettiğini belirtmiştir. Sunmuş olduğumuz video kayıtlarının çözümünün yaptırılmasını ya da celse arasında incelenmesini talep ederiz."

Mahkeme, video kayıtlarının bilirkişi marifetiyle çözümlerinin yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi. (DHA)

 

Kasım 2022'de Habertürk TV yayınında, "Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum" diyen Kolivar, "Türkiye’de ekmek, kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere’de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor" ifadesini kullanmıştı.