Gündem

Ege Denizi’nde bir deprem daha!

07 Ocak 2023 09:47

Ege Denizi'ndeki Midilli Adası'nda 5 büyüklüğündeki depremin ardından yine aynı bölgede 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise aynı depremin büyüklüğünü 5.0 olarak ölçtü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.39’da, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin derinliği 10.75 km olarak ölçüldü.

Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi'nde Midilli Adası'nda meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.0 olarak ölçtü. Kandilli'nin aktardığı bilgiye göre, deprem 13.9 km derinlikte meydana geldi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Olası büyük bir depremi ötelemiş veya öne çekmiş olabilir

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde Midilli Adası açıklarında meydana gelen 5 ve 4.8 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi.

Çanakkale'nin yanı sıra İzmir ve Balıkesir'den de hissedilen depremlerle ilgili Prof. Dr. Sözbilir, "Ege Denizi son 1 aydır beşik gibi sallanıyor. Yunanistan'ın başkenti Atina açıklarıyla ile Girit, Rodos adaları, Antalya ve ilçesi Kaş, Muğla'nın Marmaris, Bodrum ve Datça ilçeleriyle Gökova Körfezi, İzmir Körfezi ve Buca ile dünden beri de Kuşadası ve Özdere açıklarında deprem fırtınası şeklinde gerçekleşiyor. Bugün ise Çanakkale-Ayvacık açıklarındaki Midilli Adası kuzeyine sıçradı. Sabaha karşı 04.52'de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremden sonra çok sayıda artçı deprem oldu. Saat 09.39 da yine aynı bölgede 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Midilli Adası kuzey sınırında meydana gelen bu depremlerin odak mekanizma çözümleri; sağ yanal bir fayın kırıldığını gösteriyor. Kuzey Anadolu fayının en batı ucunda gerçekleşen bu depremler, Edremit Körfezi güneyindeki fayların da Edremit Körfezi’ne kıyısı olan yerleşimler için deprem tehlike kaynağı olarak değerlendirilmesini gerektiriyor. Çanakkale ile Bodrum arasındaki depremler, tektonik kökenlidir. Ayrıca Girit Adası ile Bodrum arasındaki bölgede var olan aktif volkanların da volkanik kökenli depremlere neden olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, "Bu depremler sismik aktivite açısından olağanüstü bir durumun yaşandığını gösteriyor. Fakat bu kadar geniş alanda öbek öbek yayılım sunan bu deprem fırtınaları olası büyük bir depremin de yakın gelecekte olmasını güçleştirebilir. Yani son bir aydır Ege kıyılarının değişik kesimlerinde devam eden deprem fırtınaları, Ege Denizi'nde meydana gelebilecek büyük bir depremin zamanının ötelenmesine neden olabilir. Bir diğer olasılık ise tüm bu deprem fırtınalarına rağmen Ege Denizi'ni altındaki kabukta biriken stresin boşaltılamaması. Dolayısıyla bu büyük bir depremin zamanını öne çekmiş olabilir" diye konuştu.

TIKLAYIN - Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem