Medya

DW Türkçe yine erişime engellendi

17 Kasım 2023 16:35

Deutsche Welle Türkçe’nin geçtiğimiz sene erişime engellendikten sonra Türkiye'de kullanmaya başladığı yeni alan adları, RTÜK'ün şikayeti sonucu mahkeme kararıyla erişime engellendi.

Duvar'ın aktardığı habere göre Lisans almadığı gerekçesiyle geçen senenin haziran ayında RTÜK’ün talebiyle erişime engellenen, sonradan açtığı dwturkce.com ve inspiredminds.de alan adlarıyla yayınlarına devam eden Deutsche Welle (DW) Türkçe, yine RTÜK’ün talebiyle ve Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla tekrar erişime engellendi.

RTÜK, geçen hafta yaptığı açıklamada Deutsche Welle'nin alternatif olarak kullanmaya başladığı adresler için de lisans başvurusu yapması gerektiğine oy çokluğuyla karar vermişti. RTÜK, 72 saat süre verildiğini, aksi halde alternatif adresler için de mahkemeden erişim yasağı talep edileceğini kaydetmişti.

DW Türkçe neden engellenmişti?

RTÜK, 2019'da yürürlüğe giren yönetmelikle internet yayıncılarına lisans alma şartı getirmiş ve ardından Şubat 2022'de DW, VOA ve Euronews'in Türkçe yayınlarına başvuru için 72 saat süre tanımıştı.

Euronews, haber sitesi üzerinden Türkçe canlı yayın yapmadığı ve görüntülü bülten yayınlamadığı için başvurudan muaf tutulmuştu.

RTÜK, VOA Türkçe ve DW için ise verilen sürede lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle yargı yoluna gitmiş ve bu çerçevede yargı yoluyla da uluslararası program sağlayıcıların Türkiye'de lisans almasını talep etmişti.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği de lisans başvurusu yapmadığı gerekçesiyle 30 Haziran 2022'de VOA Türkçe ve DW'ye erişim engeli getirilmesine karar verdi. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren de erişim engeli kararı uygulanmaya başlandı.

DW, sadece Türkçe servisinde değil diğer dillerde de canlı yayın ve görüntülü içerik butonlarını kaldırmadığı için Türkiye'de 32 dil yayını ile birlikte erişime engellendi. VOA'in ise sadece Türkçe yayınları için erişim engeli kararı alındı.

DW Türkçe, engelleme kararının uygulanmasının ardından içeriklerini okuyuculara ulaştırabilmek için dwturkce.com ve inspiredminds.de/tr alternatif adreslerini kullanmaya başladı.

DW neden lisans başvurusu yapmadı?

Lisans koşullarının Almanya'daki yasalarla uyumsuz olması ve sansüre yol açabileceği gerekçeleriyle DW bu talebi yerine getirmedi.

İtirazını Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan DW, Anayasa'nın 26 ve 28'inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düzenlediği ifade ve basın özgürlüğü, ayrıca Anayasa'nın 36, 40 ve 141'inci maddeleri ile AİHS'nin 6'ıncı maddesindeki adil yargılanma ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğinin tespitini talep etti.

DW'nin Kurum Sözcüsü Carla Hagemann, DW'nin Almanya'daki yasal düzenlemeler nedeniyle RTÜK'e lisans başvurusu konusunda Türk hukukunun gereklerini yerine getiremediğine dikkat çekerek "Türk hukukunda lisans için yerine getirilmesi istenen koşullardan biri, DW'nin sorumluluğunun yüzde 50'si bir Türk vatandaşında olan bir tüzel kişilik oluşturmasıdır. Bu yayın sorumluluğunun başka bir kişiye devri anlamına geliyor. Söz konusu talep, yayın içeriklerinin tüm sorumluluğunun DW yöneticisine ait olduğunu ve bunun dışarıdan bir kişiye devredilemeyeceğini öngören Deutsche Welle Yasası ile uyumlu değildir. Ayrıca RTÜK lisansı, Türk hükümetinin DW'nin içeriklerine sansür uygulamasına yol açabilir" açıklamasını yaptı.