Dünya

Dünyanın en pahalı tüyü açık artırmada satıldı

22 Mayıs 2024 10:20

T24 Dış Haberler

Nesli tükenmiş olan Yeni Zelanda huia kuşunun tek bir tüyü, açık artırmada 28 bin 400 dolar karşılığında satılarak dünya rekoru kırdı.

Başlangıçta 3 bin dolara kadar satılması beklenen tüy, beklenmedik fiyata alıcı buldu. Huia kuşunun Maori halkı için kutsal olduğu bilinirken, tüyleri genellikle hediye edilirdi.

En son 1907'de görüldüğü bildirilen ötücü kuş, Huia, Yeni Zelanda'da atlama yetenekleri ve kenardaki beyaz uçla ayırt edilen tüyleriyle biliniyor. 

Webb Müzayede Evi Dekoratif Sanatlar Müdürü Leah Morris, açık artırmada satılan tüyün harika durumda olduğunu söylerken, "Hala kendine özgü bir parlaklığı var ve hiçbir böcek hasarı yok" dedi. 

Morris, müzayede evinin tüyü UV koruyucu cam ve arşiv kağıdıyla çerçevelediğini, bunun da ürünün gerçekten uzun ömürlü olacağı anlamına geldiğini belirtti. 

Tüy, Maori yapımı nesneleri korumaya yönelik bir sistem kapsamında taonga tūturu olarak kayıtlı. Yalnızca sistemde lisansı bulunan koleksiyonerlerin satın almasına izin veriliyor ve Kültür ve Miras Bakanlığı'ndan izin alınmadan ülkeden çıkış yapılamıyor.

Morris'e göre Yeni Zelandalılardan gelen yüksek ilgi ve coşku da fiyatın artmasına neden oldu. Morris, "Yeni Zelanda'da toprağa, çevreye sahip çıkmaya çok önem veriyoruz. Ve sanırım bu kuşun nesli artık tükendiği için Yeni Zelanda'daki diğer kuşlara bakıp bunun bir daha olmasını istemediğimizi söyleyebiliyoruz" diye konuştu.

Geçmişte huia tüyleri Maori halkı için bir statü işaretiydi. Avrupalıların gelişinden önce zaten nadir bulunan bir kuş olan bu tür, Yeni Zelanda Müzesi'ne göre Yeni Zelanda'ya gelenler arasında popülerlik kazanıp neslinin tükenmesine yol açtıktan sonra koleksiyoncular ve moda tüccarlarının hedefi haline geldi.