Dünya

Dünyaca ünlü sihirbaz David Copperfield, 16 kadın tarafından cinsel istismarla suçlanıyor

67 yaşındaki illüzyonistin reddettiği iddialar 1980'lerin sonundan 2014'e kadar uzanıyor

16 Mayıs 2024 11:29

T24 Dış Haberler

Ünlü Amerikalı sihirbaz David Copperfield, 16 kadın tarafından cinsel istismar ve uygunsuz davranışlarda bulunmakla suçlanıyor.

The Guardian'ın haberine göre; iddiaların yarısından fazlası, olaylar sırasında 18 yaşından küçük olduklarını söyleyen kadınlara ait. Bazıları ise 15 yaşından küçük olduklarını söylüyor. 

Cooperfield'a yönelik iddialar arasında, üç kadınla cinsel ilişkiye girmeden önce onlara ilaç verdiği ve kadınların buna rıza gösteremeyeceklerini düşündükleri iddiaları da yer alıyor.

67 yaşındaki illüzyonistin reddettiği iddialar 1980'lerin sonundan 2014'e kadar uzanıyor.

Copperfield'ın davranışları hakkında iddialarda bulunan kadınlar, onunla dünyanın en başarılı şovmenlerinden biri olarak yaptığı işler sayesinde tanıştı.

Kadınlardan bazıları Guardian'a, Copperfield ile yaşadıkları iddia edilen deneyimler hakkında ancak #MeToo hareketinden sonra konuşabildiklerini söyledi.

Avukatlarından açıklama

Avukatları Guardian'a verdikleri yazılı yanıtta Copperfield'in "bırakın reşit olmayan biriyle, hiç kimseyle uygunsuz bir davranışta bulunmadığını" söyledi. Avukatlar, Copperfield'in, kadınları öne çıkmaya ve iddia edilen taciz hikayelerini anlatmaya teşvik eden #MeToo hareketinin bir şampiyonu olduğunu iddia etti. 

İddialar neler?

Copperfield geçmişte de görevi kötüye kullanmakla suçlanmıştı. 16 kadından biri olan Brittney Lewis, 1988 yılında 17 yaşında bir modelken kendisine ilaç verip cinsel saldırıda bulunduğu iddialarını 2018 yılında kamuoyuna açıkladı. Copperfield, medya ve eğlence alanında yayın yapan dijital haber kuruluşu The Wrap'te yayınlanan bu iddiaları reddetti.

Guardian'a konuşan bir başka kadın da benzer bir deneyim yaşadığını, kendisine ve bir arkadaşına ilaç verildiğini ve her ikisiyle de seks yapmadan önce her ikisinin de rıza gösteremediğini iddia etti.

Kadınlar ayrıca Copperfield'ın sahnedeki canlı performansları sırasında kendilerini elle taciz ettiğini ya da cinsel bir şekilde kendisine dokundurduğunu iddia etti. 

İddia edilen olayların yaşandığı dönemde üçü genç yaştaydı. Seyirciler arasında oturan 15 yaşındaki bir kızın aile üyeleri, Copperfield'ın kızın göğüslerini ellediğine tanık olduklarını iddia ediyor.

Copperfield'in avukatları, Copperfield'in kadınlara uygunsuz şekilde dokunduğu iddialarının "sadece tamamen yanlış değil, aynı zamanda tamamen mantıksız" olduğunu söyledi.

38 yaşındaki Fallon Thornton, Guardian'a yaptığı açıklamada Copperfield'ın Ocak 2014'te MGM Grand kumarhane otelindeki bir performans sırasında kendisini sahneye çağırdıktan sonra göğsünü sıktığını söyledi. Kayıtlara göre Thornton bu iddiayı MGM'ye ve Las Vegas Metropolitan Polis Departmanına bildirmiş ancak iddiasının hiçbir zaman ciddiye alınmadığını düşünmüştü. Las Vegas polisi Guardian'a yaptığı açıklamada "yetersiz kanıt" nedeniyle dosyayı kapattığını söyledi.

The Guardian'ın araştırması iddialar arasındaki ortak temaları ortaya çıkardı. Birçok kadın Copperfield'ın kendilerine modellik ya da eğlence sektöründeki kariyerlerinde yardımcı olma sözü verdiğini; kendileriyle ve aileleriyle iletişim kurmaya çalıştığını söyledi.

Epstein ile bağlantı

Copperfield, 2019 yılında hapishanede intihar eden çocuk seks taciri Jeffrey Epstein ile olan ilişkisi nedeniyle ayrı bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Copperfield, Ocak ayında mühürleri açılan Epstein ile ilgili mahkeme belgelerinde adı geçen yüksek profilli kişiler arasındaydı.

Ancak Copperfield'ın adının geçmesi onun bir suç işlediği anlamına gelmiyor.

Yeminli bir ifadeye göre Copperfield, daha sonra Epstein'ın kurbanlarından biri olduğu ortaya çıkan bir kadına, Epstein için "kızlara başka kızlar bulmaları için para ödendiğinin farkında olup olmadığını" sordu.