Spor

Dünya Kupası'nda milli marşı söylemeyen İranlı futbolcuların cezalandırılacağına dair endişeler artıyor

23 Kasım 2022 12:32

T24 Dış Haberler

İran'da bir siyasetçinin "Kimsenin milli marşımıza hakaret etmesine izin vermeyiz" demesinin ardından İranlı futbolcuların Katar 2022 Dünya Kupası'nda kalan maçlarında marşı söylememesi durumunda cezalandırılacağıyla ilgili endişeler artmaya başladı.

İran Milli Takımı, pazartesi günü İngiltere'ye 6-2 yenildikleri maçtan önce ülkelerinde devam eden rejim karşıtı protestolara destek için İran milli marşı sırasında sessiz kaldı. 

Protestocular ise Katar'a gitmeden önce yapılan veda toplantısında oyunculara Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi karşısında eğildikleri için tepki göstermişti.

Salı günü konuşma yapan Tahran Şehir Konseyi Başkanı Mehdi Çamran, "Asla kimsenin bayrak ve milli marşımıza hakaret etmesine izin vermeyeceğiz. İran medeniyetinin binlerce yıllık tarihi vardır. Bu medeniyet, Avrupa ve Amerika medeniyetlerinin toplamından daha eskidir" dedi. 

Kürdistan bölgesinden bir milletvekili ise milli takım oyuncularının "milli marşı söyleyecek sadık ve devrimci gençlerle değiştirilmesi gerektiğini" söyledi. 

The Guardian'ın aktardığına göre İran'ın büyük çoğunluğu rejimin kontrolünde medyası, İran milli takımının marşa sessiz kalmasına çok az yer verdi. 

İran'ın dini lider Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Kayhan gazetesi, protestocuların İngiltere'nin İran'ı yenmesiyle ilgili olarak, "Haftalardır yabancı medya, bu takıma karşı eşi benzeri görülmemiş bir psikolojik savaş yürüttü" değerlendirmesinde bulundu.

Protestocular, İngiltere İran'ı 6-2'lik skorla geçtikten sonra kutlamalar yaptı ve maç sırasında "Diktatöre ölüm" sloganları attı. Tahran'da bir restoran, Instagram sayfası üzerinden İngiltere milli takımına destek verdikten sonra mühürlendi.

Eski İran milli takımı oyuncusu Ali Latifi, reformcu Etemaad gazetesine verdiği söyleşide takımın arada kaldığını söyledi: "Ne sadece futbol konuşmak istediklerini söylüyorlar, ne de açıkça protestolara destek veriyorlar."