Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü nedeniyle "Akdeniz, deniz ve insan yaşamı için geri dönüşü olmayan değişikliklerle en hızlı ısınan denize dönüşüyor" başlığıyla yayımladığı raporda "Deniz ve okyanuslardan %20 daha hızlı ısınan Akdeniz, gezegenimizdeki en hızlı ısınan ve en tuzlu deniz haline geliyor. Bu durum da yaklaşık 1000 yabancı türün, Akdeniz'in ısınan sularına göç etmesine ve endemik türlerin yerini almasına neden oldu." ifadelerine yer verildi.
NTV'nin haberine göre; Türkiye ve çevresindeki sularda, normalde Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta görülen aslan balığı gibi zehirli türler artış gösterdi.
Yüksek sıcaklıklar ile fırtınaların sıklığındaki artış, deniz çayırları ve mercan yataklarının bazı bölgelerde yok olacak kadar azalmasına neden oldu. Balıkçılık ve turizm gibi sektörlerin bu durumdan zarar görebileceği ifade edildi.
Aşırı avlanma, balıkçılık, deniz ticareti denizdeki baskıyı arttırıyor
Raporda, İklim değişikliği, aşırı avlanma, kirlilik, deniz ticareti ve kıyı gelişiminin yarattığı baskılar Akdeniz'i riske atan unsurlar olarak öne çıktı.
Vakıf, dünyadaki tüm liderlere, anlaşmalarla varılan iklim eylemleri ve finansal mekanizmalar aracılığıyla biyolojik çeşitliliği güçlendirme' çağrısı yaptı.