Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Kral Charles'ın portresi, İsrail'de ordu-yönetim gerilimi, Gürcistan 'Ruslaşıyor' mu?

15 Mayıs 2024 09:13

ABD hükümeti, sokak protestolarına rağmen Gürcistan'ı, "Kremlin'den esinlenen" yasayı kabul etmesinin ardından Moskova ile aynı çizgiye düşerek Batı'nın düşmanı haline gelmemesi konusunda uyarıldı. Kral Charles dün Buckingham Sarayı'nda hükümdar olarak ilk resmi portresini tanıttı. New York Times, İsrail askerleri Hamas'ı "ikinci veya üçüncü defa temizlemek" için Gazze'nin kuzeyine dönerken ve Refah'ta ilerlerken ordu liderleri, İsrail hükümeti hakkında rahatsızlığını daha sık dile getirilmeye başladı.

15 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

Daily Mail | Britanya'da cinsel eğitim 9 yaşından küçükler için yasaklanacak

Britanya'da okulların dokuz yaşın altındaki öğrencilere cinsel eğitim vermesi yasaklanacak.

Eğitim Bakanı Gillian Keegan, yarın bu konunun en az beşinci sınıfa kadar tamamen yasaklanmasını öngören teklifleri açıklayacak.

Ayrıca Bakan, cinsiyet kimliğinin okullarda "öğretilmemesi gereken tartışmalı bir konu" olduğuna hükmedecek.


The Times | Kral Charles'ın ilk resmî portresi

Kral Charles dün Buckingham Sarayı'nda hükümdar olarak ilk resmi portresini tanıttı. Sanatçı Jonathan Yeo, Kral'ın omzundaki kelebeğin doğayı sembolize ettiğini ve çevre kampanyalarını vurguladığını söyledi.


The Guardian | ABD Gürcistan'ı Batı'ya karşı Rusya'nın yanında yer almaması konusunda uyardı

ABD hükümeti, sokak protestolarına rağmen Gürcistan'ı, "Kremlin'den esinlenen" yasayı kabul etmesinin ardından Moskova ile aynı çizgiye düşerek Batı'nın düşmanı haline gelmemesi konusunda uyarıldı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jim O'Brien, Gürcistan parlamentosunun dün "yabancı ajanlar" yasasını kabul etmesinin, eski Sovyet devletinin sorunlu tarihinde bir başka "dönüm noktası" olabileceği yönündeki korkularını dile getirdi.


New York Times | İsrailli yetkililer, savaş sonrası planı eksikliği sebebiyle sürtüşüyor

New York Times, İsrail askerleri Hamas'ı "ikinci veya üçüncü defa temizlemek" için Gazze'nin kuzeyine dönerken ve Refah'ta ilerlerken ordu liderleri, İsrail hükümeti hakkında rahatsızlığını daha sık dile getirilmeye başladı. Mevcut ve eski İsrail ordusu liderleri, hükümetin savaş sonrası için bir plan ortaya koyamaması sebebiyle tekrar toparlanan Hamas militanlarıyla savaşmak zorun kaldığını ifade etti. Komutanlar, hükümetin bir plan ortaya koyamamasının yarattığı boşluğun Hamas'ın kaybettiği bazı bölgeleri geri almasına sebep olduğunu ifade etti. 


The Washington Post | Blinken, Kiev ziyaretinde zafer için bir vizyon ilan etti

Ukrayna savaş alanında son ayların en zor günlerini geçirirken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev'e gelerek Rus işgali karşısında ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin devam ettiğini vurguladı.

Salı günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile bir araya gelmeden önce Blinken, "Zor günler yaşandığını biliyoruz. Yardım yolda, bazısı geldi ve fazlası da gelecek. Ve bu savaş alanında Rus saldırganlığına karşı gerçekten fark yaratacak. 

Blinken, Kiev'de Ukrayna'nın "savaş makinesini" daha uzun süre güçlü tutabilecek bir plan ortaya konulması gerektiğini ifade etti. Bakan, bu planın Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana mücadele etmek durumunda kaldığı yozlaşma gibi sorunları da ortadan kaldırmaya odaklanması gerektiğini belirtti. 


Moscow Times | Rus hava saldırıları Ukrayna'nın Harkov şehrinde 20 kişiyi yaraladı

Rusya, salı günü Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkov'a hava saldırıları düzenledi. Rusya sınırına 30 kilometre mesafede olan şehre yapılan saldırılarda 20 kişi yaralandı. Rusya, geçen hafta Harkov'a başlattığı saldırıda bazı köyleri ele geçirmişti. 


Moscow Times | Putin eski güvenlik şefini başkan yardımcısı olarak atadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun süredir Rusya Güvenlik Konseyi başkanlığı görevini yürüten Nikolai Patruşev'i başkan yardımcısı olarak atadı.

73 yaşındaki Patruşev, stratejik ve güvenlik konularında başkana danışmanlık yapan bir yürütme organı olan Rusya Güvenlik Konseyi'nin başkanı olarak 16 yıl görev yaptıktan sonra geçen Pazar günü görevden alınmıştı.

Uzun süredir Putin'in yakın çevresinin önemli bir üyesi olarak görülen Patruşev'in yerine, Rusya Devlet Başkanı'nın bir başka yakın müttefiki olan eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu getirildi.


Al Arabiya | Putin, Çin'i ziyaret edecek; Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimi görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şi Cinping ile Ukrayna savaşının yanı sıra enerji ve ticaret iş birliğinin derinleştirilmesi konularını görüşmek üzere 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek.

Çin ve Rusya, Putin'in Ukrayna'ya on binlerce asker göndererek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en ölümcül kara savaşını tetiklemesinden birkaç gün önce Pekin'i ziyaret ettiği Şubat 2022'de "sınır tanımayan" bir ortaklık ilan etmişti.

Kremlin, Putin'in Şi'nin daveti üzerine bir devlet ziyareti gerçekleştireceğini ve Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi, Orta Doğu ve Asya'daki durum ve Ukrayna konularını ele alacaklarını açıkladı.