Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | İsrail, İran'a karşılık verecek; peki nasıl?

16 Nisan 2024 09:07

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzl Hatevi, İsrail'in İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini ve bu karşı saldırıya "fazlasıyla hazır" olduğunu söyledi. ABD medyasına göre İsrail yönetimi İran'a nasıl bir karşılık verileceğini konuşuyor.  Yıllarca süren soruşturma ve haftalar süren gecikmenin arından "New York halkı, Donald Trump'a karşı" isimli dava başladı. Bir ABD Başkanı'nın ilk kez yargılandığı ceza davasında potansiyel olarak jüride görev almak için yüzlerce kişi mahkemeye çağrıldı. 

16 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İsrail'in en yetkili generali: İran saldırısına yanıt verilecek

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzl Hatevi, İsrail'in İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini ve bu karşı saldırıya "fazlasıyla hazır" olduğunu söyledi. 

İran'ın pazar günü başlattığı saldırıda hafif hasar alan Nevatim Hava Üssü'nde yaptığı açıklamada Hatevi, "İsrail devletine çok sayıda füze, seyir füzesi ve insansız hava araçlarıyla yapılan bu saldırı karşılığını bulacaktır" dedi. 

Hatevi ziyarette İsrailli askerlere, "Bence fazlasıyla hazırsınız ve ileride ihtiyaç duyacağımız kapasitenize fazlasıyla güveniyorum" diye konuştu. 

İsrail Genelkurmay Başkanı, İran'a nasıl ve ne zaman karşılık verileceğiyle ilgili bir açıklamada bulunmadı.


The New York Times | Eski bir Başkan'a yönelik ilk suç davası başladı

Yıllarca süren soruşturma ve haftalar süren gecikmenin arından "New York halkı, Donald Trump'a karşı" isimli dava başladı. Bir ABD Başkanı'nın ilk kez yargılandığı ceza davasında potansiyel olarak jüride görev almak için yüzlerce kişi mahkemeye çağrıldı. New York Times, Trump'a adil davranamayacakları endişesiyle jüri üyesi seçme sürecinin zor geçtiğini ifade etti. Trump, pazartesi günü hakim karşısına çıktı ve sanık olarak tanıtıldı. 

New York eyaletinde hakim karşısına çıkan eski başkan Donald Trump, 2016 seçimlerinden kısa bir süre önce eski porno film yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı ödemeyi örtbas etmek için kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlanıyor. 77 yaşındaki Trump, suçlu bulunması halinde 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak hapis cezasından kurtulma ihtimali de bulunan Trump, bunun yerine para cezasına da çarptırılabilir.


The Washington Post | İsrail "bir mesaj vermek için" İran'ı vurmayı düşünüyor

The Washington Post, İsrail'in savaş kabinesinin hem müttefiklerini rahatsız etmeden hem de Tahran'a karşı uluslararası bir koalisyon oluşturma fırsatını harcamadan İran'ın saldırısına bir karşılık vermenin yolunu aradığını ifade etti. Gazeteye konuşan bir yetkiliye göre İsrail bir tesise saldırı veya bir siber saldırı düzenleme ihtimali üzerinde duruyor. 


eKathimerini | Gazeteciler, toplu iş sözleşmesi eksikliği nedeniyle greve gidecek

Yunanistan'da basın sendikaları, özel sektörde işverenlerin toplu iş sözleşmeleri imzalama konusundaki isteksizlikleri, düşük maaşlar ve çok sesliliğe tehdit nedeniyle salı günü gazetecilerin 24 saat grev kararı aldığını bildirdi. Grev bugün sabah 5'ten yarın sabah 5'e kadar devam edecek.  


Moscow Times | Sibirya'nın Tomsk bölgesinde nehir yükseldikten sonra baraj kısmen çöktü

Sibirya'da Tom nehrinin yükselmesi Tomsk şehrindeki barajın kısmen çökmesine sebep oldu. Rusya'nın bazı bölgelerinde buzların erimesi nedeniyle bahar aylarında su seviyeleri yükselse de bu sene yoğun yağmur yağışı nedeniyle Ural ve Sibirya'da seller taşandı. Şu ana kadar seller 193 Rus şehri ve kasabasını etkilerden 15 bin 600 su altında kaldı.


Al Jazeera | Filistin yanlısı protestocular İsrail saldırıları nedeniyle ABD şehirlerinde yolları felç etti

ABD'nin Illinois, California ve New York eyaletlerinde Filistinli yanlısı protestocular, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına dikkati çekmek için ana yolları bloke etti. Şehirlerde önemli köprü ve havalimanlarına giden yollar felç oldu.