Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Cumhuriyetçiler'in gözü, Biden'ın oğlunun üstünde

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

12 Ocak 2023 09:44

T24 Dış Haberler

Kovid-19 salgını döneminde Başbakanlık Ofisi’nde katıldığı partilerin ortaya çıkması istifasına giden yolu açan eski Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın siyasete dönüşüne ilişkin iddialara yeni bir darbe eklendi. ABD'de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlayan Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın ticari ilişkilerine yönelik soruşturma için ilk adımı attı. ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) pilotlara, rotalarındaki potansiyel tehlikeleri bildiren sisteminin çarşamba günü arıza yapmasının ardından ülke genelinde binlerce uçuşun, rötar yaptığı veya iptal edildiği belirtildi. 

12 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | 100 binden fazla kamu görevlisi greve çıkıyor

İngiltere'de Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikası, maaş ve iş güvenliği gibi konulardaki anlaşmazlıklar dolayısıyla 124 devlet dairesinden 100 bin üyesinin 1 Şubat'ta greve gideceğini duyurdu. Ülke genelinde çift haneye çıkan enflasyon oranıyla uyuşmayan maaş artışları nedeniyle sağlıktan ulaşıma çok sayıda sektörde grevler sürüyor. Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikası (PCS) Genel Sekreteri Mark Serwotka, “Hükümeti, bizi dinlemezlerse anlaşmazlığın büyüyeceği konusunda uyardık ve sözümüzün arkasındayız” dedi. 


The Independent | Boris Johnson’ın ‘partygate’ şakası geri dönüşünün tabutuna son çiviyi çaktı

Kovid-19 salgını döneminde Başbakanlık Ofisi’nde katıldığı partilerin ortaya çıkmasının ardından istifasına giden yolu açılan eski Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın siyasete dönüşüne ilişkin iddialara yeni bir darbe eklendi. Johnson’ın, Britanya’daki Kovid kısıtlamaları döneminde 10 Numara’da bir partiye katılmakla ilgili şaka yaptığı belirtildi. Muhafazakâr Partili birden fazla milletvekili, Johnson’ın, 2020’nin Kasım ayında katıldığı partide, ülkedeki kısıtlamaları ciddiye almayan tutumunu gözler önüne serdiğini belirtti. 


New York Times | Hunter Biden hikayesi en öne çıktı

ABD'de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlayan Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın ticari ilişkilerine yönelik soruşturma için ilk adımı attı. Cumhuriyetçiler, Başkan Biden'ın makamını kullanarak oğlunun ticari ilişkilerinden kâr elde ettiğini öne sürüyor. Cumhuriyetçiler, ilk adım olarak Hazine Bakanlığı'ndan, Bidenlar'ın ticari faaliyetlerine dair kayıtları istedi. New York Times, Hunter Biden'ın babası başkan yardımcısı olduktan sonra kurduğu yabancı ilişkilerle milyonlar kazandığını kaydetti. 


Wall Street Journal | FAA sistem arızası, uçak rötar ve iptallerine sebep oldu

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) pilotlara rotalarındaki potansiyel tehlikeleri bildiren sisteminin çarşamba günü arıza yapmasının ardından ülke genelinde binlerce uçuşun rötar yaptığı veya iptal edildiği belirtildi. Sorun, yaklaşık 2 saat sürdü ve New York saati ile sabah 09.00'da uçuşlar tekrar başladı. Wall Street Journal, yaşananların hava ABD'nin hava ulaşım sisteminin kırılganlığını ve eskiyen teknolojiye bağımlılığını gösterdiğini ifade etti.


Moscow Times | Gerasimov, Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin komutanlığına getirildi

Rusya, Ukrayna'yı işgalinin başındaki komutanını 3 ay içinde ikinci kez değiştirdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov, Ortak Asker Grubu'nun başına getirilmiştir" denildi. 

3 aydır işgalin komutanı olarak görev yapan Sergey Surovikin, Gerasimov'un yardımcısı olarak görev yapacak. 

Surovikin'le birlikte iki general daha Gerasimov'un yardımcılığını yapacak: Oleg Salyukov and Aleksey Kim. 

Savunma Bakanlığı, "Özel operasyonun liderlik seviyesindeki artış, eldeki görevlerin artması ve askerler arası daha yakın organizasyon gerekliliği ile bağlantılı" açıklamasını yaptı. 

Surovikin'in yönetiminde Rus ordusu, Ukrayna altyapı hedeflerine yaptığı saldırıları sıklaştırmış; birçok şehirde sivillerin susuz ve elektriksiz kalmasına sebep olmuştu.

Surovikin göreve getirildikten 1 ay sonra Rus kuvvetleri, Ukrayna'da ele geçirdikleri tek bölge başkenti Herson'dan çekilmişti. 

Moskova, Bakhmut ve Soledar'ı ele geçirmek için Ukrayna güçleriyle çatışmaya devam ediyor. Wagner grubu salı günü Soledar'ı ele geçirdiklerini iddia etse de Kremlin, "erken zafer ilan edilmemesi gerektiğini" ve çatışmaların devam ettiğini söyledi. 


Le Monde | Elisabeth Borne emeklilik reformu mücadelesine girdi 

Fransa’da Başbakan Elisabeth Borne, yasal emeklilik yaşının kademeli olarak ertelenmesiyle birlikte 2030'da 64 yaşa çıkarılmasını öngören tartışmalı reformu sundu. Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2019’dan bu yana gündeme getirdiği, ancak protestolara sebep olan emeklilik reformunda, denge sağlanması için katkı payı süresinin uzatılması da planlanıyor. Reform kapsamında, emekliler için asgari emekli maaşının bin 200 euro olması konuşuluyor. 


Al Jazeera | İranlı İngiliz vatandaş casusluk nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı

İran Yüksek Mahkemesi, İran-İngiliz çifte vatandaş Alireza Akbari hakkında Britanya için casusluk yaptığı suçlamasıyla ölüm cezası kararı verdi. Eski Britanya Savunma Bakanlığı yetkilisi, İran istihbaratı tarafından ülkenin en hassas ve stratejik merkezlerine sızmakla suçlandı. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, idam kararının, “siyasi motivasyonlu” olduğunu söyleyerek, Akbari’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti.