Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Birleşik Krallık'ta ilaç sıkıntısı tırmanıyor

18 Nisan 2024 09:30

T24 Dış Haberler

18 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Birleşik Krallık'ta ilaç sıkıntısı hayati risk taşırken, suçlusu Brexit olarak görülüyor 

Nuffield Trust sağlık düşünce kuruluşu tarafından bugün yayınlanan bir rapora göre, ilaç kıtlığı İngiltere'de "yeni bir normal" ve Brexit ile daha da kötüleşiyor. Rapora göre, son dönemde erişilemeyen ilaç sayısındaki artış, doktorlar, NHS ve günlük ilaçlarını alamayan hastalar için ciddi sorunlar yarattı. İlaç şirketlerinin belirli ürünler için yaklaşan tedarik sorunları hakkında yaptığı uyarılar, 2020'den beri iki kat artış gösterdi. Raporun başyazarı ve Nuffield Trust'ın Brexit programı sorumlusu Mark Dayan, "Hayati öneme sahip ilaçların eksikliğinin bir sıradanlığa dönüşmesi, hayatlarımızda şok edici bir gelişme oldu" dedi. Birleşik Krallık geçen yıldan bu yana özellikle tip 2 diyabet ve epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliğiyle mücadele ediyor. Sağlık yardım kuruluşları, ilaçlarını alamayan hastalardan gelen çağrılarda keskin bir artış gördüklerini belirtirken, Epilepsi Derneği'nin dış ilişkiler müdürü Nicola Swanborough, "Yardım hattımız, ilaçlarına erişebilmek için kilometrelerce yol kat ederek eczaneleri dolaşmak zorunda kalan çaresiz insanlardan gelen çağrılarla dolup taşıyor" diye konuştu. 

The Independent | Rishi'nin Ruanda göçmen uçuşları Lordlar tarafından bir kez daha durduruldu, bakım evlerinde savunmasız insanlara karşı seks skandalı patladı

The Independent, son üç yılda yaklaşık 10 bin cinsel istismar vakasının kaydedildiğini ve bakım evlerindeki savunmasız yetişkinleri hedef alan personelin serbest bırakılarak iş değiştirme zorluğu yaşamadığını ortaya koydu. Bulgular, öğrenme güçlüğü çeken bir adamın ailesi tarafından 30 yıl önce yapılan şikayetler üzerine başlatılan bağımsız bir inceleme sonucunda ortaya çıktı. Clive Treacey'nin hikayesi ilk olarak 2021 yılında haberleştirilmiş ve Prof Michael Preston-Shoot tarafından yapılan incelemede, ailesi tarafından dile getirilen endişelerin ele alınmasında büyük başarısızlıklar olduğu tespit edilmişti.

The Daily Telegraph | Rayner ev vergisi sorularıyla karşı karşıya 

Onlarca kişilik polis ekibi, İşçi Partisi lider yardımcısı Angela Rayner'i evi nedeniyle soruştururken, belediye vergi dolandırıcılığı iddialarının yanı sıra olası seçim suçları nedeniyle de davaya bir düzine memur atandı. Rayner, 2015 yılında belediye binasının satışında, buranın asıl ikametgahı olup olmadığı konusundaki belirsizlik ve kafa karışıklığı nedeniyle doğru miktarda vergi ödeyip ödemediği hususunda bir soruşturmayla karşı karşıya kaldı. 

The Times | Muhafazakar milletvekili, parti destekçilerinden binlerce sterlin talep etti 

Muhafazakar Parti Milletvekili Mark Menzies, kampanya fonlarının kötüye kullanıldığı iddiası nedeniyle görevden uzaklaştırıldı. Menzies, eski kampanya yöneticisinden, kendisini bir gece bir dairede alıkoyduklarını söylediği kimliği belirsiz kişilere ödeme yapması için para istediği ortaya çıktı. Menzies'in dört yıl önce eski kampanya yöneticisini telefonla aradığını ve sağlık masraflarını karşılamak için kampanya fonlarından 3 bin sterlin istediği ve parayı daha sonra geri ödeyeceğine dair söz verdiği bildirildi. Milletvekilinin daha sonra 4 bin sterlin daha ve geçen yılın Kasım ayında 7 bin sterlin daha aldığının anlaşıldığı açıklandı. 

Ekathimerini | Atina'dan "Demir Kubbe" gibi savunma sistemi 

Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Çarşamba günü koruyucu bir uçaksavar sistemine duyulan ihtiyaca atıfta bulunması, İsrail'in düşman füze ve roketlerine karşı kabiliyetlerini göstermesinden çok önce, son birkaç yıldır ülkenin askeri liderliği düzeyinde devam eden bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Dendias, Skai TV'ye verdiği demeçte "Ulus kendini korumalı... Ukrayna'daki çatışmayı incelediğimizde, uçaksavar ve insansız hava aracı karşıtı bir sistem kurmanın zorunlu olduğu sonucuna vardık" diyerek İsrail'in sofistike Demir Kubbe'sinden esinlenen ve ülkeyi havadan gelebilecek tehditlere karşı korumayı amaçlayan bir hava savunma sistemi geliştirme planlarını açıkladı.

The New York Times | Yanlış hesap, İsrail ve İran arasındaki çatışmanın tırmanmasına yol açtı

İsrailli yetkililer Suriye'de İran'a ait üst düzey bir hedefin vurulmasını provokasyon olarak görmediklerini ve olay gerçekleşmeden hemen öncesine kadar Washington'a bu konuda bilgi vermediklerini açıkladı. 

Bir ABD'li yetkili, yardımcılarının Başkan Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan'ı, ulusal güvenlik danışman yardımcısı Jon Finer'ı, Biden'ın Orta Doğu koordinatörü Brett McGurk'ü ve saldırının ciddi sonuçları olabileceğini gören diğerlerini hızla uyardığını söyledi. ABD'li yetkililer kamuoyu önünde İsrail'e destek verirken, özelde ise Washington'a danışmadan İran'a karşı böylesine agresif bir adım atmasından duydukları öfkeyi dile getirdiler.