Dünya

Duma'dan Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'e yönelik vetosunu çekmesine tepki: Bir zamanlar Gorbaçov'a da güvence verilmişti

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planlarını “istikrar bozucu faktör” olarak nitelendirdi

29 Haziran 2022 14:12

NATO Zirvesi öncesi varılan mutabakat sonucunda Türkiye’nin vetosunu geri çekmesiyle Finlandiya ve İsveç’e NATO üyeliği yolu açılmasına Rusya’dan tepkiler geldi.

AFP’nin aktardığı habere göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planlarını “istikrar bozucu faktör” olarak nitelendirdi.

Ryabkov, Madrid’de gerçekleşen kritik NATO Zirvesi’nin “ittifakın agresif bir şekilde çevrelemeyi amaçladığının göstergesi” olarak değerlenirdi.

Rus haber ajansı TASS ise Rusya’nın yasama meclisi Duma’dan Türkiye’nin vetosunu çekme adımına gelen tepkiyi aktardı. Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Rusya Liberal Demokratik Parti Başkanı olan Leonid Slutsky, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması kendi seçimleri ancak Rusya’yla ilişkilerinde sonuçları olacağını bilmeliler” dedi.

Türkiye’nin iki ülkenin NATO üyeliğine yönelik vetosundan feragat etmesini değerlendiren Slutsky “Ben Türkiye olsaydım, Finlandiya ve İsveç’e yönelik vetomu çekmem karşılığında verilen güvencelerden pek gurur duymazdım. Bir zamanlar Gorbaçov’a da güvence verilmişti” dedi.