Dünya

DSÖ'yü endişelendiren hastalık kümeleri hakkında Çin: Solunum sistemi hastalıklarına yeni bir virüs sebep olmuyor

27 Kasım 2023 07:29

T24 Dış Haberler

Çin Sağlık Bakanlığı, ülkede hızla yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dikkatini çeken solunum sistemi hastalığına yeni bir virüsün değil, grip ve diğer bilinen patojenlerin sebep olduğunu söyledi. 

Bir Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü, son zamanlardaki hastalık kümelerine; influenza virüsü, rinovirüsler, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve adenovirüs gibi yaygın virüslerin yanı sıra, solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın görülen mikoplazma pnömoniya gibi bakterilerin insanlara üst üste bulaşmasının sebep olduğunu ifade etti.

Çin, Covid-19 kısıtlamalarının tamamen kaldırıldığı ilk kış ayları yaklaşırken bir solunum sistemi rahatsızlığı dalgası ile mücadele ediyor. Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimlerden daha çok klinik açmalarını ve çocuk ile yaşlıları aşı olmaya teşvik etmelerini istedi.

Bakanlık, ayrıca insanların maske kullanmasını tavsiye ederken, yerel yönetimlerin özellikle okul ve huzur evi gibi kalabalık yerlerde bulaşı engellemesi gerektiğini vurguladı. 

DSÖ bu hafta Çin'den solunum sistemi rahatsızlıklarındaki potansiyel olarak endişe verici olabilecek artış ve çocuklarda görülen zatürre vakaları hakkında bilgi istedi. 

Yeni grip türleri ve bir pandemi tetikleyebilecek virüsler genelde tanı konulmamış hasta kümelerinde ortaya çıkıyor.