Gündem

Döviz, dil sınavlarını da vurdu

30 Temmuz 2023 07:08

Öğrencilerin yurtdışında eğitim almak isteyenlerden talep edilen ve dil yeterliliklerini göstermek için girdikleri uluslararası geçerliliği olan TOEFL ve IELTS sınavları hem sınav giriş ücretine bu yıl dolar bazında yapılan artış hem de kur yükselişiyle tavan yaptı.

Konu hakkında İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül'den değerlendirme geldi. Dalgül, "Geçen sene TOEFL sınav ücreti 157 dolardı. Şu an 185 dolar. Geçtiğimiz yıl bir dolar aşağı yukarı 16 TL bandındaydı. O zaman bu sınava girmek doların 16 TL olduğu geçen yılı dikkate alırsak 2 bin 500 TL İken, hem TOEFL ve IELTS sınavlarına zam geldi hem de kur yükseldi. Şu an TOEFL sınavı yüzde yüzlük artışla 5 bin TL oldu” dedi.

Sınav ücretleri ve sınavın önemine dikkat çekerek öğrencilere mağduriyet yaşamamaları için ipuçları veren Dalgül özetle şunları kaydetti:

"TOEFL ve IELTS sınav ücretleri tavan yaptı"

"Genelde TOEFL ve IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlar yurtdışında eğitim almak isteyenlerden talep edilen ve dil yeterliliklerini göstermek için girdikleri sınavlardır. Ülkemizde de birçok yüksek öğretim kurumunda, bölümlerini İngilizce okumayı tercih eden öğrencilerin, hazırlıktan muaf olmaları için TOEFL sınavı sonucu göstermeleri gerekiyor. Lakin, birçok öğrenci dolar kurunun da artmasıyla tavan yapan sınav ücretlerinden dolayı uluslararası sınavlar yerine, Türkiye için geçerli olan YDS sınavını tercih etmeye yöneliyorlar. Ancak, hayalleri yurtdışı olanların ise başka çaresi kalmıyor.”

"Birçok kez girmemek için bu yöntemi kullanın"

Peki, bu sınavlar bu kadar mühimken, nasıl hazırlanmalı ki, ilk denemede istediğiniz sonucu alabilesiniz ve çok kez girmek zorunda kalmayasınız? Öncelikle çoğu dil öğrenen dili öğrenmeye başladığı yıllardan itibaren hemen sınava girmek istiyor. Halbuki, eğer hedefiniz geçerli puan almak ise, genel İngilizce bilginizi öncelikli olarak geliştirmeniz, ancak tam olarak dili içselleştirdikten sonra sınavlara girmeyi hedeflemelisiniz.

"Sınav odaklı çalışmayın"

Lakin ilk zamanlardan itibaren sınav odaklı çalışmamakta fayda var. Çünkü, bu uluslararası geçerliliği bulunan dil yeterlilik sınavları her ne kadar dil yeterliliğinizi belirlese de, stratejik düzeyde sınavlardır. Yani, dili çok iyi biliyor olmanız bu sınavı başarılı bir şekilde geçeceğiniz anlamına gelmediği gibi, sınav stratejisini çok iyi biliyor olmanız da, dili yeterli seviyede bildiğiniz anlamına gelmez. Bu durumda çalışmanızı öncelikle dili iyi bir şekilde öğrenmek için, daha sonrasında sınav stratejisini benimsemek için ayırmanızı öneririm."