Dünya

Donald Trump, vaatlerini sıraladı: Müslüman ülkelere seyahat yasağını geri getireceğim, ABD tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonu düzenleyeceğim

Trump, Meksika sınırında bazı federal kolluk kuvvetlerinin görevlendireceğini ve uyuşturucu satıcısı, çete ya da kartel üyesi olduğu bilinen veya şüphesi taşıyan tüm kişilerin sınır dışı edileceğini kaydetti

21 Eylül 2023 12:37

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024 başkanlık seçimlerini kazanması durumunda başkanlık döneminde Müslüman ülkelere uygulanan seyahat yasağını tekrar yürürlüğe koyup kapsamı genişleteceğini ve Meksika sınırına da federal kolluk birlikleri yerleştireceğini bildirdi.

ABD basınındaki haberlere göre, Trump, Lowa eyaletinin Dubuque kentinde düzenlenen mitingde konuştu. Başkan Joe Biden'ın göçmen politikalarını, "ulusu yıkan bir felaket" olarak nitelendiren Trump, tekrar başkan seçilmesi durumunda, "Eisenhower Modeli"ni benimseyerek, "ABD tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonunu" düzenleyeceğini söyledi.

Trump, Meksika sınırında bazı federal kolluk kuvvetlerinin görevlendireceğini ve uyuşturucu satıcısı, çete ya da kartel üyesi olduğu bilinen veya şüphesi taşıyan tüm kişilerin sınır dışı edileceğini kaydetti.

Başkanlığı döneminde ülkenin göçmen politikalarını "yakala ve bırak"tan "gözaltı ve sınır dışı" etmeye çevirdiğini ifade eden Trump, seyahat yasağının tekrar getirileceğini ve yasak kapsamındaki ülke sayısının artırılacağını, "komünist ve Marksistlerin" ABD'ye girişinin önüne geçeceğini kaydetti.

Trump, göreve geldikten bir hafta sonra 27 Ocak 2017'de İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali, Çad ve Kuzey Kore'ye seyahat yasağı getirmişti.

Biden ise göreve geldiği ilk hafta imzalanan kararnameyle Trump'ın bazı Müslüman ülkelere yönelik söz konusu seyahat yasağını kaldırmıştı.