Gündem

Dokunulmazlığının kaldırılması için hakkında fezleke hazırlanan CHP’li Başarır: AKP'li bir trol, mahkeme salonunda gizli çekim yaptı, fezleke bunun üzerine geldi

13 Ocak 2023 12:43

CHP'li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın yargılandığı davada duruşma hâkimlerine hakaret ettiği iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlanan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, olayın yaşandığı gün mahkeme salonunda gizli çekim yapıldığını söyledi. Başarır, “Korkmuyorum, kaldırırsanız kaldırın, Türkiye sizin döneminizde böyle bir rezalet daha görsün” dedi.

Sözcü yazarı Ruhat Mengi'ye konuşan Başarır, o gün mahkeme salonunda yaşananları şöyle anlattı:

“Öncelikle ,‘mahkeme bastı’ diyorlar, ben dokuz duruşma takip ettim, partimin görevlendirmesiyle ve milletvekili olmadan önce bir ceza hukukçusu olduğum için zaten Yalova dosyasını takip ettim. Yargılama sırasında mahkeme kendiliğinden üç ayrı bilirkişi raporu aldı ve her raporu, Sayıştay denetçilerinden oluşan üçer kişilik heyet hazırladı. Üçü de ‘suçsuz’ dedi. Dokuz duruşmayı sakin bir şekilde takip ettik ve bu raporlara rağmen hakkında karar verilmediği zaman biz duruşma salonunu ara karardan sonra terk ettik. Kapıya doğru yürüdük, bakın kapıdan içeri girmedik, çıkmak üzere kapıya doğru yürüdük. Bana sürekli kafa sallayan AKP'li Düzce Belediye Başkanı'nın akrabası kadın hâkim, ‘yazıklar olsun böyle adalet olur mu?’ dediğimde, ‘defol buradan’ deyince bunun üzerine sesimi yükselttim, tek söylediğim cümle, bağırarak ‘yazıklar olsun’ idi. Bana kafa salladıktan ve ayağa kalkıp kürsüden, ‘defol git buradan’ dedikten sonra. Ve bu kişi bir AKP'li belediye başkanının akrabası.”

“Oradaki AKP'li bir trol gizli çekim yaptı”

Başarır, “Oradaki AKP'li bir trol gizli çekim yaptı ve fezleke bunun üzerine geldi. Mahkemenin yapmış olduğu konuşma çözümlerinde hâkimin söylediği cümlelerin hiçbiri yok. Ben, durup dururken mahkemeye neden hakaret edeyim, mahkemeyi neden basalım, zaten o salonda oturuyorduk. Duruşmadan 10 dakika önce oradaydık, ara karar verdi ve salonu terk ettik. Ama Türkiye'de algı böyle yapılıyor” dedi.

“Korkmuyorum, kaldırırsanız kaldırın, Türkiye sizin döneminizde böyle bir rezalet daha görsün”

“Benim dokunulmazlığımı bir tehdit olarak kullanıyorsa ben bundan korkacak mıyım?” diyen Başarır, “Korkmuyorum, kaldırırsanız kaldırın, Türkiye sizin döneminizde böyle bir rezalet daha görsün, benim söylemeye çalıştığım şey bu. Ben ‘kaldırmayın’ demem, bundan çekinir miyim, bu yüzden susar mıyım? Onlar hukuka, adalete, halkın iradesine meydan okuyor, ben de, ‘buyurun kaldırın’ diyorum” diye konuştu.

Bundan sonra neler yaşanacak?

Başarır, bundan sonra yaşanacak süreci, “Alt komisyon kuruldu, bu komisyon benim savunmamı alacak, en geç bir ay içinde karar verecek, bu rapor, tekrar Karma Komisyon'a geldikten sonra dokunulmazlığımın kaldırılması ya da kaldırılmaması yönünde karar verecek ve Genel Kurul'a yollayacak” diyerek anlattı.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.