Gündem

Diyarbakırlı dengbejler depremde hayatını kaybeden arkadaşları için Kürtçe ağıt ve türküler yakıyor

"Mehmet, dengbejlik adına bir boşluk bıraktı"

31 Ocak 2024 11:11

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yılında, arkadaşları, Diyarbakır'daki evlerinin yıkılması sonucu ailesiyle enkaz altında kalarak yaşamını yitiren "kültürel miras taşıyıcısı" dengbej Mehmet Tanrıverdi'yi Kürtçe ağıt ve türkülerle anılıyor.

Diyarbakır'da da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerine Yenişehir ilçesindeki evinde yakalanan 77 yaşındaki "kültürel miras taşıyıcısı" dengbej Mehmet Tanrıverdi, eşi Servet ile çocukları Neriman, Ayfer ve Yunus Tanrıverdi ile enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.

"Sanatçı Tanıtma Kartı" da olan Mehmet Tanrıverdi unutulmadı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen, icra ettiği sanatı geleneksel aktarım yöntemleriyle öğrenen ve öğretebilen, sanatında belli bir olgunluğa erişmiş eserler ortaya koyabilen, "somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları"na Diyarbakırlı dengbejlerin de dahil olmasıyla "Sanatçı Tanıtma Kartı" sahibi olan Tanrıverdi'yi, dengbej arkadaşları unutmadı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait dengjbej evinde seslendirdikleri türkülerle binlerce yıllık geleneği yaşatan 20 dengbejden İbrahim Almas ile Ramazan Demirer, yaşamını yitiren arkadaşları Tanrıverdi ve depreme ilişkin Kürtçe kilam (uzun hava veya ağıt) ve stran (türkü) yazdı.

Dengbejler, Tanrıverdi'nin hayatı, enkaz altına kalması, depremin oluşturduğu etki ve o gün yaşananları Kürtçe söyledikleri ağıt ve türkülerle Dengbej Evi'ni ziyaret edenlere aktarıyor.

"Mehmet, dengbejlik adına bir boşluk bıraktı"

Dengbej İbrahim Almas, Tanrıverdi ve ailesini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını, aradan bir yıl geçmesine rağmen acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi. Tanrıverdi ile 15 yıl boyunca Dengbej Evi'nde stran söylediklerini belirten Almas, şöyle konuştu: "Mehmet, yaklaşık 10 gün boyunca eşi ve çocuklarıyla enkaz altında kaldı. 10 gün boyunca hepimiz orada onların çıkarılmasını bekledik. Dengbejlik adına bir boşluk bıraktı. Bizden ayrıldığı için çok üzgünüz. Çok güzel bir sesi vardı."

Almas, "Herkes bilsin ki dengbejlerin görevi budur. Dengbej olan biri mutlaka olup biten olayı hele ki, bu faciayı unutmayacak, tarihe kaydedecek ve eserleri kalıcı olacaktır." dedi.

"Çok iyi biriydi, sesi çok güzeldi"

Mesai arkadaşları olan dengbej Tanrıverdi'yi kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını anlatan Ramazan Demirer de: "Mehmet ile divanda çok fazla stran söyledik. Yaklaşık 10 yıl boyunca Dengbej Evi'nde beraberdik. Dengbej Mehmet çok iyi biriydi, sesi çok güzeldi." ifadelerini kullandı.