Gündem

Diyarbakır Barosu'ndan Kulp Davası tepkisi: İnsanlığa karşı işlenen suçlar zamanaşımına uğramaz!

"Açık tanık beyanları ve somut delillere rağmen sanık hakkında beraat kararı verilmişti"

20 Mart 2024 11:58

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993 yılında yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan ve 5 Kasım 2004'te de toplu mezarda kemikleri bulunan 11 kişiyi öldürme emri verdiği iddiasıyla "taammüden öldürmeye azmettirmek" ve "halkı isyana teşvik suçlarından" yargılanan dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün davası zaman aşımı gerekçesiyle Yargıtay tarafından düşürüldü. Diyarbakır Barosu, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Kulp Katliamı Davası'nda mücadelemizi sürdüreceğiz"

"Kulp ilçesi Alaca köyünde, 1993 yılında 11 sivil insanın operasyona çıkan askeri birlik tarafından  gözaltına alındıktan sonra kaybettirilmesi davasında; Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Eylül 2018 tarihinde açık tanık beyanları ve somut delillere rağmen sanık hakkında beraat kararı vermişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 5 yılı aşan istinaf ve temyiz sürecinden sonra zamanaşımı gerekçesiyle dosya hakkında düşme kararı vermiştir. 

1990’lı yıllarda kamu görevlilerince işlenen başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine konu suçlarda, yargının cezasızlık pratiği maalesef sistematik bir devlet politikasına dönüşmüştür. Benzer birçok dava dosyası güvenlik gerekçesiyle önce ülkenin batı illerine nakledilmiş, sonrasında tek tek beraat ya da zamanaşımı gerekçesiyle cezasızlıkla sonuçlanmıştır. Diyarbakır Barosu olarak insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının işlemeyeceğini bir kez daha hatırlatıyor, ilk günden beri takip ettiğimiz "Kulp Katliamı Davasında" hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşırız."