Gündem

Diyanet'in din istismarıyla mücadele vurgusuna, eski müftüden "Yeni Oyun" uyarısı

"Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde bile Atatürk düşmanlığını saklama gereği duymadılar"

22 Mart 2024 07:37

ÇEDES projesi kapsamında eğitim kurumlarına imamların girmesi sürecine dair eski müftü Gani Aşık'tan çarpıcı bir değerlendirme geldi. Aşık, bu girişimin arkasında "yeni bir oyun ihtimali" olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 faaliyet raporu, din istismarıyla mücadele konusunda önemli noktaları gündeme getirdi. Raporda, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve personelin mesleki bilgilerinin geliştirilmesi için eğitim programlarına ve sahada uygulanacak kısa ve etkili projelere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Özellikle gençlerin din istismarı tehditlerinden korunması amacıyla, sahada görev alacak, mesleki ve iletişim becerileri yüksek personel yetiştirilmesinin önemi vurgulandı. Diyanet, personel eğitim tedbirlerini artırarak bu eksikliklerin giderilmesini hedefliyor.

"Saha neresi?"

Rapordaki ifadeleri Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'a değerlendiren emekli Müftü Gani Aşık, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyet raporunda din istismarını önlemek ve gençleri bu istismardan korumak için başkanlığa gözlerimizi yaşartan kimi proje ve öneriler sunulduğunu öğrenmiş bulunuyoruz" dedi. Saha çalışmalarının ucunun açık olduğuna dikkat çeken Aşık şöyle devam etti: "Bu çalışmalar için sahada görev alacak personelin mesleki bilgisi ve iletişim becerisinin önemine dikkat çekilmektedir. Ancak ‘saha’ dedikleri tüm liseler mi, üniversiteler mi, mahalle ve sokaklar mı belli değil. İktidarın 20 yıldan bu yana tarikat ve dinci vakıflarla işbirliği halinde Cumhuriyeti ortadan kaldırma hamleleri kesintisiz devam ediyor. Ali Erbaş yönetimindeki Diyanet’in de milliliği adında kalmış eğitim bakanlığı ile yaptığı protokollerle Cumhuriyetin yıkımına etkin bir destek verdiği sabitken Atatürk’ün mucizesi olan Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde bile Atatürk düşmanlığını saklama gereği duymazken ‘gençleri din istismarından koruma’ projelerine inanmak saflık olur. Yine bir tilkilik ihtimali yüksektir."

Yetersiz özlük hakları

Öte yandan Diyanet’in son 10 yılda yayımlanan faaliyet raporlarının hepsinde farklı ifadelerle "kurumun yetişmiş personelinin özlük haklarının yetersizliği nedeniyle başka kurumları tercih ettiği" belirtildi. Kurumun raporlarında dikkat çeken bir diğer "zayıflık" tespiti ise camilerin durumuyla ilgili değerlendirmeler oldu.