Gündem

Diyanet, cuma hutbesini çocuk yaştaki evliliklere ayırdı: Evliliğe zorlamanın hiçbir meşruiyeti yoktur

Diyanet'in sitesindeki "9 yaşında büluğ çağına giren kız çocuklarının evlendirilebileceği" yönündeki ifadelere tepkiler sürüyor

04 Ocak 2018 21:45

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmî internet sitesinde yer alan “Kızlar 9, erkekler 12 yaşında buluğ çağına girer”, “Buluğ çağına giren kişiler evlenebilir” ifadelerine yönelik tepkiler sürerken, camilere gönderilen cuma hutbesinde de bu konuya yer verildi.

Evlilik konusunda her iki tarafından da rızasının olmasının gerekliliğine vurgu yapılan hutbede “Evlilik, bilinç ve sorumluluk gerektirir. Eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur”  denildi.

Evlilikte yaş sınırının 18 yaş olmasına ilişkin bir ifadelendirmenin yer almadığı hutbede şu ifadeler kullanıldı:

"Zaman zaman doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt edebilme yetisine sahip olmayan çocuk yaştaki kızlarımız evlendirilebilmektedir. Hatta cehalet ve sorumsuzluktan kaynaklanan bu yanlış algı ve uygulamalar, kimilerince dine dayandırılmaya çalışılmaktadır.

Şu bir gerçektir ki; yüce dinimiz İslam’da evlilik, gelişigüzel ve keyfi uygulamalara kapalı olan ciddi bir adımdır. Evlilik, bilinç ve sorumluluk gerektirir. Dinimizde ise sorumluluk, ceza ve mükâfat konusunda irade hürriyeti esastır. İnsanın, onuruna uygun bir şekilde hayatını sürdürme hakkını gasp etmek ve özellikle çocukları türlü istismarlara maruz bırakmak dinimizde asla caiz değildir. Kendine, Rabbine ve çevresine karşı henüz sorumluluk bilincinde olmayan bir çocuğun evliliğe zorlanmasının dinî ve ilmî hiçbir meşruiyeti, hiçbir temeli yoktur. Yuva kurmanın, eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur. Gerek dinimizin ilkeleri, gerekse Peygamberimiz’in sünneti doğrultusunda ailede kalıcı huzur ve mutluluğu sağlamak adına evlilikte her iki tarafın da hakları gözetilmelidir."

 

İlgili Haberler