Sağlık

Diyabet hastalarına yapay pankreas teknolojisi sunulacak

03 Nisan 2024 09:51

T24 Dış Haberler

İngiltere'de tip 1 diyabetli on binlerce kişiye, hastalığı yönetmeye yardımcı olacak yapay pankreas adı verilen yeni bir teknoloji sunulacak. 

Sistem, pompa yoluyla ne kadar insülinin iletildiğini otomatik olarak hesaplamak için deri altında bir glikoz sensörü kullanıyor. Bu ayın sonlarında NHS, sistemden yararlanabilecek yetişkinler ve çocuklarla iletişime geçmeye başlayacağını duyurdu. 

NHS, uygun herkesin bu fırsata sahip olmasının beş yıl alabileceği konusunda uyardı. Bunun nedeni, yeterli sayıda cihazın tedarik edilmesindeki zorluklar ve ayrıca bunların nasıl kullanılacağı konusunda daha fazla personelin eğitilmesi ihtiyacı olarak açıklandı. 

Teknoloji, insülinin kan dolaşımına salınmasını otomatikleştiriyor. Denemelerde, hibrit kapalı döngü sistem olarak bilinen teknoloji, yaşam kalitesini artırdı ve uzun vadeli sağlık komplikasyonları riskini azalttı. Geçen yılın sonunda Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyeti Enstitüsü, NHS'nin bu teknolojiyi kullanmaya başlaması gerektiğini söyledi.

Pankreaslarının, yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan önemli bir hormon olan insülini üretemeyen bu hastaların kandaki şeker ve glikoz seviyelerini yakından izlemeleri ve hayatlarının her günü enjeksiyon ya da pompa yoluyla kendilerine insülin vermeleri gerekiyor. 

Bu yeni teknoloji bunu otomatik olarak yapacak ve neredeyse bir pankreasın işlevini taklit edecek. 

Yeni teknolojinin, tip 1 diyabetli kişilerin, bilinç kaybına yol açabilen ve hatta ölümcül olabilen, yaşamı tehdit eden düşük veya yüksek kan şekeri düzeyleri yaşamasını önlemeye yardımcı olması amaçlanıyor. Ayrıca genel kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesine de yardımcı olacak olan bu yeni buluş, kalp hastalığı, görme sorunları ve böbrek hastalığı gibi komplikasyon olasılığının azalması anlamına geliyor. 

NHS'nin diyabet konusunda ulusal uzmanlık danışmanı Prof Partha Kar, bu buluşun "tip 1 diyabetli herkes için harika bir haber" olduğunu söyledi.

NHS İngiltere diyabet kliniği direktörü Dr Clare Hambling, teknolojinin tip 1 diyabetli kişilerin "hayatlarını yeniden tanımlama gücüne sahip olduğunu" söyledi.