Dünya

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Libya'da mesajlarımızı tüm taraflara verdik

Bakanlık Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görevi devraldığı 2023'ün Haziran ayından 31 Aralık sonuna kadar 212 bin 950 kilometre yol yaptığını ve bunun dünyanın etrafında 5 tur atmaya eşdeğer olduğunu söyledi

14 Şubat 2024 16:39

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Dışişleri Hakan Fidan'ın Libya ziyaretiyle ilgili konuştu. Trablus'ta yapılan temaslarda, Türkiye olarak Libya'nın bütünlüğüne, istikrar ve refahına verdikleri önemi tekrarladıklarını ve bu mesajları Libya'daki tüm taraflara verdiklerini kaydederek, Bingazi Başkonsolosluğu'nun çok kısa bir süre içerisinde faaliyete geçmesinin planlandığını dile getirdi. Keçeli, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası Türkiye ziyaretine, ABD-Türkiye ilişkilerine ve AB ile vize serbestisine de değindi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fidan, 212 bin 950 kilometre yol yapmış

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görevi devraldığı 2023'ün Haziran ayından 31 Aralık sonuna kadar 212 bin 950 kilometre yol yaptığını ve bunun dünyanın etrafında 5 tur atmaya eşdeğer olduğunu, 1 Ocak'tan bu yana oldukça yoğun bir diplomasi takviminin kendileri için devam ettiğini söyleyen Keçeli, "Onlarca konuğu Ankara ve İstanbul'da ağırladık, bunlardan 8 tanesi dışişleri bakanıydı" diye konuştu.

Libya ziyareti: Mesajları tüm taraflara verdik

Keçeli, Fidan'ın Libya ziyaretine değinerek, Trablus'ta yapılan temaslarda, Türkiye olarak Libya'nın bütünlüğüne, istikrar ve refahına verdikleri önemi tekrarladıklarını ve bu mesajları Libya'daki tüm taraflara verdiklerini kaydederek, Bingazi Başkonsolosluğunun çok kısa bir süre içerisinde faaliyete geçmesinin planlandığını dile getirdi. Keçeli, yarın Gürcistan ve Macaristan dışişleri bakanlarını ağırlayacaklarını aktardı.

Sözcü Keçeli, Bakan Fidan'ın Münih Güvenlik Konferansı'na katılacağını, yaklaşık 20 ikili görüşme yapacağını ve Münih'te Gazze'deki insani trajediyle ilgili mesajlar vereceğini anlattı.

Gazze'de savaş

Gazze'de yaşananları değerlendiren Keçeli, "Birincisi burada bir ateşkes ilan edilmeli, ikincisi insani yardımlar Gazze’ye bir an evvel ulaştırılmalı, üçüncüsü Filistinlilerin yerlerinden edilmelerine yönelik politikalarına son verilmeli, dördüncüsü ise bu gerilimin bölgesel bir çatışmaya dönüşmesine engel olmak isteriz" dedi.

Keçeli, bunların birincil konularda yapılan çağrılar ve yürütülen diplomatik faaliyetler olduğuna işaret ederek, ikincil olarak, orta ve uzun vadede iki devletli çözüm ile Filistin-İsrail sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasının istendiğini kaydetti.

Gazze'de yaşananların artık sözle ifade edilemez bir hale geldiğine dikkati çeken Keçeli, "Büyük olasılıkla, İsrail, uluslararası hukuk, uluslararası insani hukuk bakımından, işlenmiş olan, işlenmesi mümkün bütün suçları bu işin sonunda işlemiş olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin şu ana kadar Gazze'ye 34 bin ton insani yardımda bulunduğunu söyleyen Keçeli, bunlardan yaklaşık 7 bin 400 tonunun ve 32 ambulansın deniz yoluyla ve hava yoluyla Mısır’a ulaştırıldığını, oradan da El-Ariş kentine nakledildiğini ve Gazze'ye sevk edildiğini belirtti.

Gazze'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi

Gazze'den bugüne kadar 1359 Türk, KKTC vatandaşının ve yakınlarının tahliye edildiğini aktaran Keçeli, savaş koşullarında insanlara ulaşmanın zorluğuna değindi ve bu konuda Türkiye’nin elinden geleni yaptığını söyledi.

Keçeli, "Şu anda tahliye işlemlerini takip ettiğimiz 1097 kişi var, hepsi vatandaşımız değil" diyerek, yerel makamlarla koordineli olarak tahliye işlemlerinin takip edildiğini kaydetti.

Türkiye-ABD ilişkileri

Sözcü Keçeli, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik soruya, "Diplomatik ilişkilerimizin seviyesinde Amerika ile olan diyaloğumuzun derinliğinde hiçbir azalma olmadı. Öte yandan, İsveç'in üyeliği, F16 sürecinin tamamlanmış olması, bu iki ülkenin, iki müttefik ülkenin karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkarlar temelinde birbirlerini daha iyi anladığı için yeni bir fırsat penceresi sunması gerektiğini düşünüyoruz" dedi

Keçeli, Türkiye’nin ABD’den beklentisinin çok açık olduğuna dikkati çekerek, "Biz Amerika'dan, PKK'nın Suriye'deki uzantılarıyla olan ilişkisini tamamen sonlandırmasını istiyoruz. Kamuoyu önünde verdiğimiz bu mesaj, kapalı kapılar ardında da aynen bu şekilde verilmeye devam ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bu meseleye müttefiklik ruhu açısından yaklaştığını belirten Keçeli, "Ülkenin güvenliğini tehdit eden, başkentinde bomba patlatmaya çalışan, askerlerini, sivillerini şehit eden bir terör örgütüne destek veremezsiniz. Bu bakımdan bizim Amerika'dan beklentimiz çok açık" ifadesini kullandı.

Sözcü Keçeli, ayrıca, Türkiye'nin ABD'den beklentilerinden birinin de FETÖ meselesini ciddiyetle ele alıp bu konuda adım atması olduğunu kaydetti.

ABD ile gündemdeki konular üzerine konuşulduğuna işaret eden Keçeli, terörle mücadele, ekonomik konular, savunma sanayi, yatırımlar gibi alanlarda iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilebileceğini düşündüklerini aktardı.

Keçeli, Bakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın sık sık görüştüğünün altını çizerek, ABD'nin Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı duyması halinde ilişkilerin kuvvetleneceğini vurguladı.

Putin'in ziyareti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası Türkiye ziyaretine değinen Keçeli, "resmi tarihin" hiçbir zaman açıklanmadığını hatırlatarak, ziyaretin her zaman gündemde olduğunu söyledi.

Keçeli, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte yürüttüğü bir süreç olduğunu hatırlatarak, süreç boyunca yaklaşık 33 milyon ton tahılın dünya pazarlarına ihraç edildiğini bildirdi. Girişimin önemli sonuçları olduğuna dikkati çeken Keçeli, bunları "hızla artmakta olan gıda fiyatlarının aşağı çekilmesi, Ukrayna'daki depolarda çürümek üzere olan tahılın tüketime sokulması ve Karadeniz'de belli bir istikrar ve güven ortamının yaratılması" olarak sıraladı.

Rusya'nın "kendisine verilen bazı sözlerin tutulmadığı" gerekçesiyle süreci daha fazla uzatmadığını kaydeden Keçeli, "En önemli ortaya sürdükleri gerekçe de Rusya'nın SWIFT sistemine tekrar dahil edilmemesiydi" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir ülkenin vizeyi bir şantaj kartı olarak kullanma hakkı yok"

AB'yle vize serbestisi konusunda yüzde 92 oranında sürecin tamamlandığını ve yerine getirilmemiş sadece 6 kriter olduğunu belirten Keçeli, bu konuda diğer konularda olduğu gibi Avrupa Birliği'nin ciddi bir siyasi irade ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Keçeli, Türkiye'nin bu konuyu ikili ve çok taraflı platformlarda sürekli dikkate getirdiğini dile getirerek,"Hiçbir ülkenin vizeyi bir şantaj kartı olarak kullanma, vatandaşlarımıza gündelik hayatlarında sıkıntı yaratmaya hakkı yoktur" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin İngiltere ve İtalya ile sığınmacı konusunda bir anlaşması olup olmadığına dair söylemlere ilişkin Keçeli, "Bizim hiçbir ülkeyle kendi vatandaşlarımız dışında, kimsenin Türkiye'ye geri dönüşüyle alakalı bir mutabakatımız, anlaşmamız yok. (Türkiye) Burası da bir üçüncü dünya ülkesi değil. Bence bunu kimse ciddi bir şekilde teklif edemez" diye konuştu.

Şam yönetiminden beklentiler

Keçeli, Suriye ile ilgili normalleşmeye değinerek geçen yıl üst düzeyde yapılan 3 toplantıda da aynı mesajları verdiklerini belirterek, "Dedik ki bizim bu süreçten beklentimiz Şam yönetiminin terörle mücadele konusunda bir ilerleme kaydetmesi, Suriyelilerin güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanması için gerekli ortamın yaratılması ve BM öncülüğünde devam eden anayasa sürecinin siyasi sürece ciddi bir şekilde, sonuç verici bir şekilde angaje olmasıydı. Tabii, insani yardımın ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılması da bizim beklentilerimiz arasında." şeklinde konuştu.

Öte yandan, Suriye rejiminin sürekli bir ön şart sunduğunu söyleyen Keçeli, Türkiye'nin süreçten beklentileri meselesiyle (etraflı) görüşmelere başlanması için bir ön şart konulması hususunun aynı olmadığını vurguladı.

Keçeli, bu konuda Türkiye'nin duruşunun değişmediğinin altını çizerek, "Biz yapıcı ve iyi niyetli bir şekilde Şam yönetimiyle konuşmaya hazırız. Ancak Şam yönetiminin de aynı şekilde yaklaşması lazım. Bakan Fidan'ın ifadesini kullanacağım, (Şam yönetiminin) kendisi olarak konuşması lazım." dedi.