Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO toplantısında terörle mücadele çağrısı yapacak; bazı müttefiklerin PKK ile ilişkisinin "kabul edilemez" olduğunu söyleyecek

İsveç'in ilk kez katılacağı yılın ilk NATO dışişleri toplantısı, 3-4 Nisan'da düzenlenecek

02 Nisan 2024 10:30

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacak. Fidan'ın toplantıda bazı müttefiklerin PKK/PYD/YPG ile ilişkisinden Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getireceği öğrenildi.

3-4 Nisan tarihlerinde yapılacak olan yılın ilk dışişleri bakanları toplantısı NATO'nun kuruluşunun 75. yılına denk geldiği için bir de kutlama töreni yapılacak.

Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre toplantıda genel caydırıcılık konuları, terörizmle mücadele, Ukrayna’daki gelişmeler, Temmuz'da yapılacak Washington Zirvesi’nin hazırlıkları, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin ardından NATO'nun son durumu ve diğer bölgelerdeki stratejik gelişmelerin ele alınması öngörülüyor. 

Kaynakların verdiği bilgiye göre Fidan toplantıda NATO'nun terörizmle ortak mücadele etmesi gerektiğini ve bunun ittifakın görevlerinden biri olduğunu vurgulayacak. Fidan'ın bu doğrultuda müttefiklere Türkiye'nin PKK/PYD/YPG ile mücadelede Türkiye'nin beklentilerini aktaracağı ve "Bazı NATO üyelerinin bu terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girilmesinin kabul edilemez olduğunu" belirteceği bildirildi. 

Türkiye ile ABD arasında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve Washington'ın Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının ardından ilişkilerde bir yumuşama olsa da ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak nitelediği SDG ile ilişkileri başkentler arasında hala önemli bir gerilim konusu. Türkiye sıklıkla bazı Avrupa ülkelerinde PKK'nın faaliyetlerine izin verildiğini vurguluyor.  

Kaynaklar ayrıca, "Dışişleri Bakanı Fidan toplantıda, müttefiklerin birbirlerine savunma sanayii alanında yaptırım ve kısıtlama uygulamasının İttifak ruhuna aykırı olduğunu ve NATO’nun güvenliğini olumsuz etkilediğini ifade edecek" dedi. 

Fidan'ın toplantıda Avrupa’nın savunma ve güvenliğinin etkin şekilde sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin görüşlerini de aktarması bekleniyor. 

İkili görüşmeler

Fidan toplantı sırasında bir dizi ikili görüşmede de bulunacak. 

Diplomatik kaynakların verdiği bilgilere göre Bakan Fidan’ın, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

İsveç'in ilk dışişleri bakanları toplantısı

7 Mart 2023'te resmen NATO'ya üye olan İsveç, ilk kez bir NATO dışişleri bakanları toplantısına müttefik ülke statüsüyle katılacak. 

Toplantıda oturma sırası İngilizce alfabeye göre belirlendiği için Türkiye heyetinin yanında İsveç yer alacak. Geçmişte Türkiye'nin yanında oturan İspanya ise bir yan sıraya kayacak.