Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz

Fidan, "Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri memnuniyet verici" dedi

14 Aralık 2023 14:32

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Azerbaycan'da mevkidaşı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Bakü'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerini desteklediklerini belirterek "Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz. (Ermenistan'ın) Azerbaycan ile barış anlaşmasının tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. "Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde bir engel görmüyoruz" diye de ekledi. 

"Türkiye ile Azerbaycan arasında sarsılmaz bağlar bulunmakta. Biz Azerbaycan'ın her zaman yanındayız. Azerbaycan'ın haklı davasının yanında bulunurken, Azerbaycan'ın kendi topraklarında egemenliğini yüzde yüz destekliyoruz. Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri memnuniyet verici" diyen Fidan şöyle devam etti:

"Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde bir engel görmüyoruz"

"Azerbaycan'daki işgal son bulduktan sonra artık bir çatışmaya gerek kalmadığını düşünüyoruz, bundan sonraki yolun barışla iletilmesi gerektiğini her zaman belirttik.

Azerbaycan-Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerinin tamamen yanındayız. Bazı ülkelerin yanlış yaklaşımları da söz konusu olabiliyor, biz Türkiye olarak yanlış yaklaşımların önüne geçmek için görüşmelerde bulunuyoruz. Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde bir engel görmüyoruz"

İZLEYİN | Yerel seçim müjdesi Erivan’la normalleşmeden mi gelecek?

 

Fidan: Şu anda Gazze'de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda salı günü yapılan oylamada Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülkenin olumlu oy kullandığını hatırlatan Fidan, benzer bir kararın daha önce sadece 121 oyla kabul edildiğini, aradan geçen sürede olumlu oylarda ciddi artış olduğunu dile getirdi.

Fidan, "Evvelce çekimser veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin'in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte." ifadelerini kullandı.

İsrail'i destekleyenlerin "bu tabloyu iyi anlaması gerektiğini" vurgulayan Fidan, "Ancak bu da yetmiyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin (Filistin'le ilgili) alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze'de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor" diye konuştu.

Bayramov: Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise Türkiye'nin bölgenin en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyleyerek "Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor" dedi.

Bayramov, "Azerbaycan ve Türkiye müttefikliği bölgede istikrarın korunması için önemli etkendir" ifadesini kullandı.

Bakan Fidan'la Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini de müzakere ettiklerini belirten Bayramov, "Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede sürdürülebilir barış ve güvenliğin sağlanması yönünde tutumu aynıdır. Biz, bölge ülkeleri arasında normal komşuluk ilişkilerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ermenistan da bu yönde adımlar atarsa olumlu sonuçlar elde edilebilir." diye konuştu.

Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinde Türkiye'nin rolüne ilişkin soruya ise "Türkiye bölgenin en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor. Zaten Azerbaycan masada varsa o masada Türkiye de vardır. Türkiye'nin masada olması Ermenistan için de faydalı olur" yanıtını verdi.

"Barış anlaşması sürecinde belirli olumlu ilerlemeler var"

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığı'ndan 7 Aralık'ta yapılan ortak açıklamanın iki devlet arasında güvenin sağlanması yönünde önemli başarı olduğunu vurgulayan Bayramov, tarafların esir değişimi ve uluslararası kuruluşlarda birbirlerinin adaylıklarına veto koymamak gibi sonuçlar elde ettiğini hatırlattı.

Bayramov, iki devletin bu başarıyı herhangi bir aracı olmaksızın doğrudan temaslar sayesinde elde ettiğini vurgulayarak "Kasım sonunda Ermenistan, 70 gün aranın ardından Azerbaycan'ın barış anlaşması teklifine, kendi cevaplarını içeren öneriyle karşılık verdi. Bunun içeriğini açıklamak istemiyoruz. Şimdi üzerinde çalışılıyor. Fakat bu sonuncu teklif öncekilerin tekrarı değil. Burada belirli olumlu ilerlemeler var. Tüm bunları göz önünde bulundurarak iyimserlik içerisindeyiz. Fakat (barışın imzalanması için) herhangi bir tarih söyleyemem. Biz negatif tarihe sahip bu konuyu adım adım ileri taşıyabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Azerbaycan sınırlarını sadece Azerbaycan ordusu koruyacaktır"

Ermenistanlı yetkililerin, "orduların sınırdan karşılıklı olarak geri çekilmesi" yönündeki açıklamalarına da değinen Bayramov, Azerbaycan olarak bu görüşü paylaşmadıklarını belirtti.

Bayramov, "Sınır henüz belirlenmedi. Önce sınır hattı belirlenmelidir. Sınır konusunda anlaşma sağlanmadıkça orduların geri çekilmesi söz konusu değildir. Başka şeyler (Azerbaycan-Ermenistan sınırına üçüncü ülke ordusunun yerleştirilmesi) de öneriyorlar. Azerbaycan ordusu 30 yıllık işgalden sonra kan dökerek, şehit vererek sınırlarına yerleşti. Azerbaycan sınırlarını sadece Azerbaycan ordusu koruyacaktır. Bu iş üçüncü ülkelere havale edilemez" dedi.