Gündem

Dersim Kadın Platformu: Devlet çocuk istismarını önlemeli

25 Mart 2023 17:40

Tunceli’nin Hozat ilçesinde 9 ve 10 yaşındaki iki çocuğun istismar edilmesiyle ilgili bir araya gelen Dersim Kadın Platformu üyeleri, "Bizler çocuklara yönelik cinsel istismarın göz ardı edilmesinin, saklanmasının, meşrulaştırılmasının önüne geçmesi ve bütüncül bir yaklaşımla cinsel istismarı tamamen önlemesi gereken devleti, görevini yapmaya çağırıyoruz"  açıklamasını yaptı.

Gazete Duvar'dan Duygu Kıt'ın haberine göre, Tunceli’de iki çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle S.Y., Tunceli Sulh Mahkemesi’nce tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay üzerine Dersim Kadın Platformu bugün Tunceli’nin Hozat ilçesinde istismar suçuna karşı yürüyüş düzenleyerek, bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Çocuklarımıza cinsel istismarda bulunan her kim olursa olsun teşhir edeceğiz, gerekli cezayı alması için bu davanın peşini bırakmayacağız” ifadelerine yer verildi.

"Failler gücünü yasalardan alır"

Platform adına basın açıklamasını Gönül Sonbahar okudu. Sonbahar, "Bu olay, çocukların hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çöküntüsüne sebebiyet verecek kadar üst seviye bir istismardır. Bu istismarın suçlusu, hem fail S.Y hem de yasalardır. Yasalardır çünkü failler gücünü yasalardan, cezasızlıktan, siyasi iktidarın söylem ve eylemlerinden alır. Bu nedenlerle de çocuğa yönelik her türlü istismar kadın cinayetleri gibi, kadına yönelik şiddet gibi politiktir. Bu hususta bizler çocuklara yönelik cinsel istismarın göz ardı edilmesinin, saklanmasının, meşrulaştırılmasının önüne geçmesi ve bütüncül bir yaklaşımla cinsel istismarı tamamen önlemesi gereken devleti, görevini yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

"Her ne pahasına olursa olsun onları koruyacağız"

Kamuoyu denetimi olmadan cinsel istismarın önlenemeyeceğini sadece gizleneceğini belirten Sonbahar, Hozat halkı ile beraber yaşanan cinsel istismar suçunun takipçisi olacaklarını, üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Sonbahar, "Çocuklarımıza cinsel istismarda bulunan her kim olursa olsun teşhir edeceğiz, gerekli cezayı alması için bu davanın peşini bırakmayacağız. Çocuklara bedenen yahut psikolojik olarak zarar verecek her türlü eylemin önünde bariyer olacağız, çocuklarımızı korunmaya muhtaç olduğu gerçeğinden hareketle isyanımızı büyüteceğiz, her ne pahasına olursa olsun onları tacizci ve tecavüzcülerden koruyacağız. Bu Hozat halkının ve bizlerin vicdani sorumluluğudur, görevidir” dedi. 

"İstismarın önlenebilmesi için öncelikle doğru tanımlanmalı"

Sonbahar, çocuğa yönelik cinsel istismarın önlenmesi için acil harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çocuğa cinsel istismarın önlenebilmesi için öncelikle doğru tanımlanması, toplumsal, kültürel, psikolojik ve politik nedenlerinin ortadan kaldırılması, hak temelli yaklaşımlarla çocuğu koruyacak mekanizmaların yaratılması ve bu mekanizmaların sivil örgütler tarafından ve kamuoyunun denetimine olanak sağlanması, yasalardaki çocuk aleyhine yapılan düzenlemelerin kaldırılması, çocuk haklarına uygun olarak değiştirilmesi gerekiyor.”

TIKLAYIN I Tunceli'de 5 ve 6 yaşındaki kız çocuklarını istismar eden şüpheli tutuklandı