Gündem

Depremlerin ardından AB'nin düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı, Türkiye'nin isteğiyle ertelendi!

09 Mart 2023 10:21

Türkiye'de 46 binden fazla insanın ölümüne ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Avrupa Birliği'nin 16 Mart'ta düzenlemeyi planladığı Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nın aynı tarihte Ankara'da yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi gerekçe gösterilerek Türkiye'nin isteğiyle ertelendiği ortaya çıktı. 

CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer, aldığı bilgilere göre, toplantının Ankara'nın talebiyle TDT Zirvesi nedeniyle ertelendiğini söyledi.

"Toplantının bir gün bile geciktirilmemesi gerektiğini" vurgulayan ve Türkiye'nin ilk depremlerin meydana geldiği 6 Şubat'ta acil yardım çağrısında bulunduğuna dikkati çeken Çakırözer, "Dünya Bankası 100 milyar dolardan fazla acil yardım ihtiyacından söz ediyor. Deprem bölgesinde hâlâ çadır bulamayan insanlar var. Böyle bir erteleme kararı, ciddiyetten uzaktır" diye konuştu. 

T24'e konuşan Dışişleri kaynakları, ertelenen AB konferansının bir hafta sonra yapılmasının, "muhtemel" olduğunu, ancak kesin bir tarihin henüz belirlenmediğini ifade etti. 

Çeşitli kaynaklar, konferans için takvim belirlenmesi hakkında çalışmaların sürdüğünü vurguladı. 

Ayrıca diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, konferansın hazırlıkları için Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi ile temas halinde olduğunu belirtti. Várhelyi, aynı zamanda konferansa, AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile eş başkanlık edecek.

Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nın ertelenmesiyle ilgili Avrupa Birliği veya Dışişleri Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. 

Várhelyi geçen haftalarda AA'ya yaptığı açıklamada, "Basından okuduğunuz yıkım, gerçekte olan yıkımın yanından bile geçemez. Gerçek yıkım, çok çok daha büyük. Çok büyük rakamlar bekliyoruz. Konuyla ilgili nihai değerlendirme gelecek haftalarda elimizde olacak" demişti. 

AB, depremin yol açtığı büyük hasarın telafi edilmesi için Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nı düzenleme kararı almıştı.

Türkiye'nin yeni AB Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, çarşamba günü Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamalarda konferansla ilgili olarak, "Türkiye’nin AB adayı olarak yararlanabileceği araçlar var. Önemli olan, dünyanın aslında en cömert ülkesi olan Türkiye’ye dünyanın da AB’nin de cömertlik göstermesi” diye konuşmuştu.