Kültür-Sanat

Deprem bölgesinde müzeler kapılarını bir bir açıyor

20 Nisan 2023 11:50

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede nisan ayında 9 müze ve ören yeri tekrar ziyarete açıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Gaziantep Zeugma Müzesi'nin de bugün ziyarete açıldığını belirterek, "Biz, kültürün depremden etkilenen şehirlerimizde yeniden nefes alıp vermesi ile aslında depremlerden mağdur olmuş insanlarımızın hayata tutunma biçimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede Rölöve ve Anıtlar Müdürlüklerince gerçekleştirilen kontroller sonrasında; 3 Nisan'da Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri, 10 Nisan'da Malatya Arslantepe Örenyeri, 15 Nisan'da Adana Müzesi, 17 Nisan'da Diyarbakır ve Mardin Müzesi birimleri ile Kayseri Müzesi, Güpgüpoğlu Etnografya Müzesi, Kayseri Atatürk Evi Müzesi ve Kültepe Örenyeri yeniden ziyarete açıldı. İçinde Gaziantep ile özdeşleşen Çingene kızı mozaiği, Mars heykeli ve Fırat Nehri kenarındaki kazılarda bulunan villa taban mozaiklerinin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi depremden 73 gün sonra bugün ziyarete açıldı.

Depremden etkilenerek henüz ziyarete açılmayan müzelerde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, "Hem müzenin hem de kentin buna el vermesi durumunda müzelerimizi açmaya devam edeceğiz. Kültür ve sanat aynı zamanda bir direnme, hayata tutunma biçimidir. Biz müzelerimizle, sanat eserlerimizle, kültürün depremden etkilenen şehirlerimizde yeniden nefes alıp vermesi ile aslında yaşanan depremlerden mağdur olmuş insanlarımızın hayata tutunma biçimlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz." dedi. (DHA)