Gündem

Demir Yumruk davasında Erol Evcil'e kötü haber

Yerel mahkeme, kararı yeniden değerlendirecek

04 Mart 2024 09:40

Erol Evcil ve aile üyelerinin de aralarında bulunduğu 17 kişinin yargılandığı Demir Yumruk davasında istinaf mahkemesi, örgüt suçu yönünden sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozdu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022 yılında demir çelik sektöründen paravan şirketler kurarak, sahte faturalarla kamuya zarara uğrattıkları gerekçesiyle, aralarında Erol Evcil’in de (Eşrefoğlu) bulunduğu 374 kişi hakkında gözaltı karar verdi. Daha sonra savcılık dosyayı 3 ayrı suç örgütü olduğu iddiasıyla ayırdı. Soruşturma kapsamında ilk dava örgüt liderliğiyle suçlanan Evcil ve aile bireylerinin de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı.

Sanık aile

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, iddianamede, "örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık ve amme alacaklarının tahsili hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarıyla yargılanan Evcil’in anne-babası, kardeşleri ve yeğenlerinin de aralarında bulunduğu 11 sanığın davası 2023'te tamamlandı. Mahkeme, Evcil’in "örgüt kurmak ve yönetmek ile nitelikli dolandırıcılık" suçlarından beraatına hükmederken, sanığı, "muvazaalı davranışlarla amme alacağının tahsilini engellediği" gerekçesiyle 15 yıl 9 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, sanıklar Alpaslan Gazi Ağca, Sadun Budinli, Fırat Ardıç, Hasan Kabuklu ve Tolga Demirel’e de aynı suçtan toplamda 7 yıl 10 ay 15’er gün ceza verirken, "nitelikli dolandırıcılık ve örgüt üyeliği" suçlarından beraatına karar verdi.

Beraat kararları bozuldu

Kararın istinaf incelemesi Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi tarafından yapıldı. İstinaf mahkemesi, dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararını onayarak, bu suç yönünden yapılan istinaf başvurusunu reddetti. İstinaf mahkemesi, sanıklar hakkındaki "örgüt suçlamasına" ilişkin yerel mahkemenin eksik inceleme ve araştırma yaptığını, işaret edilen eksikliklerin giderildikten sonra sanıkların durumların bu suç yönünden yeniden değerlendirilmesi gerektiğine de hükmetti.

Yeniden değerlenirilecek

Yerel mahkeme, istinaf mahkemesinin işaret ettiği eksiklikleri giderecek ve belirtilen araştırmaları yaptıktan sonra, örgüt suçu yönünden sanıkların durumunu yeniden değerlendirecek.